Slaapproblemen? Met deze 9 tips slaap je sneller en dieper

Gezondheid Rachelle Weiler 13 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Slaapproblemen. De een doet er soms uren over om in slaap te vallen en de ander wordt meerdere keren per nacht wakker. En wat dacht je van de mensen die al uren voordat de wekker gaat wakker worden, en niet meer in slaap kunnen vallen?

Een goede nachtrust is essentieel voor je functioneren overdag. Een keer een nachtje wat minder kan geen kwaad, maar wat doe je als je slaapproblemen chronisch worden?

Wij geven je 9 tips om je nachtrust significant te verbeteren.

1. Een koele slaapkamer

Zodra je gaat slapen, zal je basale lichaamstemperatuur zakken. Dit is essentieel om goed in slaap te vallen. Help dit proces dus een handje! Zorg voor een koele slaapkamer, waar genoeg frisse lucht naar binnen kan komen. De meest ideale temperatuur om bij in slaap te vallen, ligt tussen de 16 en 18 graden. Is je kamer een stuk warmer dan dat? Dan kan dat de veroorzaker van je slaapproblemen zijn.

2. Neem een douche voor het slapengaan

Waar je ‘s ochtends lekker wakker kan worden van een koude douche, doet de warme variant juist wonderen voor je als je naar bed gaat. Probeer dus eens ‘s avonds te douchen in plaats van in de ochtend.
Als je ongeveer één uur voor het slapengaan warm doucht, zal je lichaam daarna in een meer koude omgeving, makkelijker afkoelen. Hierdoor val je uiteindelijk sneller in slaap.

3. Verwijder je telefoons en wekkers

Soms duurt het voor je gevoel uren voordat je in slaap valt, of je wordt wéér wakker gedurende de nacht. Het slechtste wat je op deze momenten kan doen, is op je telefoon of wekker kijken. Daadwerkelijk zien hoe lang je al wakker ligt, of hoe snel je weer op moet staan, werkt contraproductief en roept frustratie op. Doe jezelf een plezier en haal de wekkers en telefoons uit je slaapkamer. Of zet ze op een plek waar je er ‘s nachts niet naar kan kijken.

4. Neem overdag ook rust

Ben je overdag gestresst en constant bezig? Grote kans dat je lichaam minder toekomt aan rust als je gaat slapen. Als je lichaam en geest overdag constant alert zijn, moet je van verder komen om het ‘s avonds te ontspannen. Neem overdag dus genoeg pauzes en bouw rustmomenten in.

5. Sta op als je niet kan slapen

Ga je naar bed, maar lukt het je niet om binnen 20 minuten of een half uur in slaap te vallen? Ga er dan uit! Sta op, en doe voor 10 minuten even wat anders. Let op: geen schermen tijdens deze fase! Ruim bijvoorbeeld even wat op, vouw de was of leeg de vaatwasser. Probeer het daarna opnieuw. Uiteindelijk zullen slaapproblemen zich op deze manier minder vaak voordoen.

6. Luister naar klassieke muziek

Er zijn meerdere studies die hebben aangetoond dat klassieke muziek, of muziek met een langzaam ritme van 60 tot 80 slagen per minuut, kan helpen om in slaap te vallen. Kies wel altijd voor muziek die je ‘niet kent’. Als je kiest voor de hits van dit moment, is de kans groot dat je in je hoofd mee gaat zingen, of alert blijft op de volgende tonen.

7. Lichten uit!

Elektronische apparaten, zoals TV’s, smartphones, tablets, maar ook TL en LED-lampen hebben een dodelijk effect op jouw nachtrust. Hoe fijn het ook is om nog even op je telefoon bezig te zijn voor het slapengaan, doe het niet! Dim ook alvast de lichten een beetje voordat je gaat slapen, zodat je lichaam zich alvast op de nachtrust in kan stellen.

8. Lees een boek

Wat kan je dan het beste doen in bed, voordat je gaat slapen? Juist, lees een boek! Een van de betere middelen om slaapproblemen aan te pakken. Dim de lichten en lees een hoofdstuk in een boek waar je ontspannen van wordt. Train je lichaam en geest door dit elke avond te doen, en gun jezelf deze overgangsperiode, waardoor je uiteindelijk sneller in slaap valt.

9. Denk aan een fijne, ontspannen plek

Schaapjes tellen is inmiddels wel heel erg ouderwets, en kan alleen maar leiden tot frustratie. Denk aan een plek waar jij je ultiem ontspannen voelt, zoals op een strand in de zomer, of een andere fijne plek. Probeer je alleen te focussen op deze gedachten, en laat andere gedachten die tot piekeren kunnen leiden, niet toe.

Bron: Vitaalpunt

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme