Redactie
Redactie Gezondheid 7 sep 2017

Als mama een slechte slaapster is, zijn haar kinderen dat vaak ook

Natuurlijk staat moederschap niet gelijk aan ‘heerlijk, ongestoord slapen’, maar toch is het zaak de impact van slapeloosheid niet te onderschatten. De kans is namelijk groot dat je kind jouw verstoorde slaappatroon overneemt.

Dat blijkt uit recent Zwitsers onderzoek onder bijna 200 Zwitserse kinderen (7-12 jaar) en hun ouders. Opmerkelijk was het verband tussen slecht slapende moeders en slecht slapende kinderen. Kinderen van een moeder die slecht (in)slaapt of regelmatig ‘s nachts wakker wordt, slapen vaak ook lastig(er) in en/of maken kortere nachten. Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in het vaktijdschrift Sleep Medicine.

Vaders gaan vrijuit

Misschien nog wel opmerkelijker was het resultaat dat deze ‘erfelijkheid’ alleen van moeder op kind doorgegeven lijkt te worden. Het onderzoek wees namelijk geen verband aan tussen het slaapgedrag van de vader en dat van zijn kind(eren). Volgens de onderzoekers zou dat kunnen zijn omdat moeders over het algemeen meer tijd met de kinderen doorbrengen. Een inkopper is wanneer er sprake is van een slechte sfeer of ruzie binnen het gezin, en dat daardoor het hele gezin slecht slaapt.

Belangrijk: neem slaapproblemen serieus

In andere gevallen kan het gewoon zo zijn dat mama te veel zorgen aan haar hoofd heeft, te laat naar bed gaat of om een andere mysterieuze reden moeite heeft de slaap goed te vatten. Dit onderzoek bewijst te meer dat het belangrijk is daar niet te lichtzinnig over te denken. Tenzij je het gezellig vindt om ‘s nachts samen met je kind wakker te liggen.

Niet toch? Lees dan vooral deze 11 tips die een goede nachtrust bevorderen

En niet om je bang te maken, maar lees ook even deze: Slecht slapende baby wordt een lastige peuter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Sleep Medicine

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Als mama een slechte slaapster is, zijn haar kinderen dat vaak ook
Sluiten