Hoe het karakter van je baby zijn slaapritme beïnvloedt én hoe jij daar op in kunt spelen

Kinderen Merel Schut 16 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Wat alle baby’s gemeen hebben, is dat ze veel slapen, maar een echt slaapritme is in de meeste gevallen ver te zoeken. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar daar kun je dus iets aan doen wanneer je het karakter van je baby’tje leert kennen. Handig toch?

Het slaapritme van je baby wordt beïnvloed door een hoop dingen, waaronder karakter. In de eerste weken kun je al een hoop ontdekken over het karaktertje van je baby, op basis van de manier waarop het kleintje reageert op de wereld om zich heen. En die informatie kun je gebruiken bij het oplossen van eventuele slaapproblemen.

Slaapritme en karakter

Heb je bijvoorbeeld een blije of stille baby? Een heel open of juist een wat schuchter kindje? Gaat het makkelijk om met verschillende mensen en omgevingen, of gedijt het juist bij de moeder in een rustige herkenbare omgeving?

Dit temperament, of gemoed, kun je al in de eerste weken na de geboorte bij je baby ontdekken. En als je dit goed doorhebt kun je je baby ook een stuk beter begrijpen en helpen.

9 soorten temperament

Twee Amerikaanse professoren deden van 1956 tot 1977 onderzoek en onderscheidden negen karaktertrekjes die bepalend zijn voor het temperament van je kindje. Welke herken jij in de ontwikkeling van je eigen baby?

  • Activiteit; dit is de energie die een kind in dagelijkse activiteiten en taken verbruikt.
  • Regelmaat; het natuurlijke bioritme van een kind rondom eten en slapen
  • Eerste reactie; hoe je kind reageert op nieuwe voorwerpen of personen
  • Aanpassingsvermogen; in hoeverre je kind zich kan aanpassen aan nieuwe situaties en omgeving
  • Gevoeligheid; in hoeverre je kind gevoelig is voor prikkels en verandering
  • Intensiteit; hoeveel energie je kind stopt in reacties op dingen en mensen
  • Humeur; het algehele humeur van je kind
  • Afleiding; in hoeverre je kind snel afgeleid van wat hij/zij aan het doen is
  • Volharding; de bereidheid van je kind om dingen af te maken.

Makkelijke en moeilijke baby’s (en alles daartussen)

Aan de hand van deze karaktertrekken werden in het onderzoek drie categorieën samengesteld waar je baby onder kan vallen qua karakter; ‘makkelijke baby’s’, ‘moeilijke baby’s’ en baby’s die iets langer nodig hebben om ‘op te warmen’.

Makkelijke baby heeft goed humeur en slaapt regelmatig

Makkelijke baby’s zijn vaak in een positief humeur en reageren niet zo intens op prikkels. Ze zijn vrolijk, snel en passen zich makkelijk aan nieuwe routines aan. Ouders hebben weinig problemen met deze baby’s. Ze slapen namelijk goed en pakken een slaaproutine gemakkelijk op. Ze zijn blij als ze mogen slapen en worden elke dag rond hetzelfde tijdstip wakker.

‘Moeilijke’ baby’s huilen veel en worden vaak wakker

‘Moeilijke’ baby’s hebben last van onregelmatige lichaamsfuncties en kunnen heftig reageren op prikkels. Ze hebben over het algemeen geen vrolijk humeur en trekken zich terug in nieuwe situaties. Ze passen zich niet gemakkelijk aan en huilen veel. Daarom passen ze zich ook niet makkelijk aan slaapschema’s en routine aan. Ze worden midden in de nacht wakker en vinden het moeilijk om weer in slaap te vallen. Vaak hebben baby’s in deze categorie ook slaapproblemen.

Baby die tijd nodig heeft slaapt onregelmatig

De baby’s die tussen bovenstaande types vallen, zijn de kindjes die wat meer tijd nodig hebben om ‘op te warmen’. Ze zijn niet zo actief en vertonen geen bijzondere reactie op externe factoren. Ze trekken zich terug, kunnen humeurig zijn en passen zich niet zo snel aan. Ook hebben ze geen duidelijk slaapritme.

Slaaptips per karakter

Probeer eens te ontdekken in welk van deze categorieën jouw baby valt. Dan kun je met deze tips aan de slag.

Als je baby veel huilt

Huilt jouw kindje bijvoorbeeld veel? Dan gedijt het misschien iets meer wanneer je het geruststelt. Is het erg actief? Dan heeft het misschien wat meer tijd nodig om tot rust te komen, voordat je het in bed legt.

Wisselend bioritme

Heeft jouw baby een zeer wisselend bioritme, en slaapt en eet het niet (goed) op gezette tijden? Dan is het lastig om een strikt slaapritme te hanteren. Forceren is dan ook niet de beste oplossing. Je kunt dan beter wachten tot je baby echt moe is, of trek heeft, voordat je het in bed legt of voedt.

Gevoelig voor prikkels

Reageert het minder goed op prikkels en veranderingen? Dan zul je er zeker baat bij hebben om een vaste routine en een vast slaapritme aan te houden. Je kunt dan beter je agenda aanpassen op het ritme van je kleintje, in plaats van jouw eigen volle agenda af te werken en je baby’tje te forceren zich daarop aan te passen. Ondanks dat je misschien minder op een dag kan doen, gaat alles dat je doet wel een stuk soepeler en krijg je stiekem toch meer gedaan.

De experts van de Mayo Clinic zeggen dat het naar bed brengen van je baby niet zo zeer te maken heeft met jouw skills als ouder. Het heeft er meer mee te maken dat je de tijd neemt om jouw baby’s gewoontes te leren begrijpen, net als de manieren waarop hij of zij communiceert. Als je dat door hebt, kun je hem of haar helpen beter te slapen.

4 Simpele redenen waarom je baby overdag niet meer kan slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme