10 manieren waarop je onbedoeld het slaapritme van je kind(eren) verstoort

Opvoeden Wilma Groothuis 27 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Vele ouders zullen het herkennen: het naar bed brengen van je kind(eren) neemt vaak meer tijd in beslag dan je lief is. Ondanks dat je vast enigszins een eigen structuur of schema hebt, zijn er dingen die je onbedoeld doet die het slaapritme van je kind verstoren.

Los van het feit dat je er naar uitkijkt om ’s avonds even wat tijd voor jezelf te hebben, is het ook voor je kind verstandig om wat structuur hierin te hebben. Toch gaat het naar bed brengen niet altijd zonder slag of stoot.

Tijd voor jezelf

Wanneer je een drukke dag hebt gehad, vind je het stiekem helemaal niet zo erg om voor het slapengaan even een pauze te hebben en tot rust te komen. Hoe gezellig je het uiteraard ook vindt met je kinderen, die tijd voor jezelf is maar van korte duur, want de volgende ochtend moet je gelijk weer aanstaan.

Het kan dan soms best irritant zijn als je kind bij het naar bed gaan niet goed meewerkt. Je wilt best nog even een verhaaltje voorlezen, een liedje zingen of even kort kletsen, maar van het eeuwige getreuzel word je absoluut niet vrolijk. Logisch, maar er zijn ook dingen die jij als ouder zelf doet waarop je onbedoeld het slaapritme van je kind verstoort.

Manieren waarop je het slaapritme van je kind verstoort

Doe jij één van onderstaande dingen per ongeluk bij het naar bed brengen van je kind(eren)? Dan kan dat het slaapritme van je kind verstoren.

1. Blijven hangen

Sommige ouders blijven net zo lang bij hun kind op de kamer tot hij of zij slaapt. Dit kan ervoor zorgen dat je kind wel snel in slaap valt, maar juist in de nacht vaak wakker wordt en je roept of naar je toegaat. Hij is namelijk eraan gewend dat je er bent als hij slaapt en zodra hij wakker wordt en ziet dat je weg bent, heeft hij je weer nodig om in slaap te vallen.

2. Ingaan op verzoeken

Dit is voor ouders een veelvoorkomend probleem: kinderen die in bed vragen om nog een laatste slokje drinken, nog één verhaaltje voorlezen of gewoon random vragen gaan stellen. Vaak stemmen ouders dan toe, met de mededeling dat hij of zij daarna echt moet gaan slapen. Alleen heeft je kind altijd nog wel een verzoek klaarliggen en duurt het alleen maar langer en langer voor hij gaat slapen.

3. Te veel schermtijd

Schermtijd: we raken er nooit over uitgepraat. Het is een veelbesproken discussie onder ouders en de meningen verschillen hierover. Toch blijkt uit meerdere onderzoeken dat schermtijd voor het slapengaan niet verstandig is, omdat kinderen minder snel in slaap vallen en ook minder goed slapen. Het advies is om een uur voor het slapengaan je kind geen schermtijd meer te geven.

4. Geen bedtijdroutine

Het hebben van een routine voor het slapengaan is niet alleen belangrijk voor een baby, maar ook voor een kind. Als je kind elke dag op een ander tijdstip naar bed gaat, heeft zijn lichaam niet de kans gehad om zich op het slapengaan voor te bereiden. Dit zorgt ervoor dat hij moeilijker in slaap kan vallen.

5. Aantal uren

Soms kan het niet anders dat je kind wat later naar bed gaat, maar over het algemeen is het beter als je kind elke nacht ongeveer even lang slaapt. Dit heb je uiteraard niet altijd in de hand, want de ene nacht slaapt je kind beter dan de andere nacht, maar een goed slaapritme kan hun lichaam helpen om zich klaar te maken voor het slapengaan.

6. Cafeïne

Niet veel ouders zullen hun kind koffie geven en al helemaal niet voor het slapengaan. Het is alleen wel goed om te weten dat cafeïne ook in andere voedingsmiddelen zit, dus dat je kind dit alsnog binnen kan krijgen. In chocola zit bijvoorbeeld ook cafeïne, dus als je kind ’s avonds een snack eet met chocola erin, kan dit het slapengaan ook verstoren.

7. Te veel energie

Het is heerlijk als je kind ’s avonds nog energie heeft en lekker buiten wil spelen. Het is alleen wel verstandig om die energie al even voor het slapengaan te verbranden, omdat kinderen moeilijker in slaap vallen als ze veel energie hebben en opgewonden zijn. Probeer je kind dus wat ontspanning te bieden voor het slapengaan, zodat ze rustig in slaap kunnen vallen.

8. Nare dromen

Veel kinderen hebben last van nachtmerries. Als jouw kind dit heeft, is het belangrijk om dit niet te snel weg te wuiven, omdat kinderen daarna moeite kunnen hebben met in slaap vallen. Ook kan het als gevolg hebben dat ze het eng vinden om te slapen. Wat je kunt doen, is voor het slapengaan een rustgevend verhaal te vertellen of een nachtlampje aanlaten op zijn of haar kamer.

9. Droge lucht

Wanneer het buiten koud is, kan het binnen behoorlijk droog worden. Het is goed om dit af en toe te controleren op de slaapkamer van je kind. Als je kind veel hoest of meer wil drinken dan normaal, kan dit de reden zijn. Zet wat vaker het raam open of koop een luchtbevochtiger voor in de kamer. Sowieso is dit nooit verkeerd om te doen, ventileren is altijd een goed idee.

10. De slaapkamer

Als laatste is het verstandig om eens goed naar de slaapkamer van je kind te kijken. Is het ’s nachts donker genoeg, zijn er geen rare geluiden te horen? De kamer moet zo zijn ingericht dat je kind er goed in kan slapen. Als dat het geval is, zullen er niet veel problemen voorkomen, maar kan je kind slapen als een roosje.

Heeft jouw kind moeite met in slaap vallen? Laat hem zelf kiezen wanneer het bedtijd is!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme