Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 20 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Er is een nieuwe slaapstoornis die juist wordt veroorzaakt door je slaap-tracker

Tegenwoordig kun je met allerlei trackers precies bijhouden hoeveel stappen je per dag zet, hoeveel calorieën verbrandt, hoe het ervoor staat met je conditie en hoe goed je slaapt. Maar ironisch genoeg kan dat eeuwige bijhouden er juist voor zorgen dat je slechter slaapt.

Orthosomnia

Onderzoekers reppen over een nieuwe slaapstoornis: orthosomnia. Dat raakt mensen die bijna obsessief bijhouden hoe goed ze slapen en hoeveel ze bewegen. In plaats van te focussen op je lichaam en hoe je je voelt, vertrouw je volledig op die slaaptracker. Terwijl die lang niet altijd even accuraat de kwaliteit van je nachtrust meten.

Al dat gepieker over hoeveel je slaapt, zorgt er juist voor dat je minder slaapt. Het kan onder mensen met orhosomnia een soort perfectionisme aanwakkeren. Dat blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Clinical Sleep Medicine.

Dr. Google

Dit betekent overigens ook weer niet dat je je tracker meteen in de ban moet doen. Maar net als dat je een diagnose niet laat stellen door dr. Google, is het ook verstandig om niet alleen maar op je tracker te vertrouwen om te ontdekken hoe goed je slaapt. Dus als je ons nu excuseert: we zijn even schaapjes tellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme