Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Mind 11 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Nieuw onderzoek onthult hoeveel slaap ouders per nacht verliezen

Het is alsof je weer student bent. Je bent de hele nacht op. Maar dit keer is het niet om te blokken of feesten en mis je de mogelijkheid de hele dag bij te slapen. Veel ouders zullen ze herkennen: de korte nachten.

Soms ben je de hele nacht in de weer met je kind. Andere nachten slaapt je kind heerlijk door, maar heb je zelf moeite met slapen. Nieuw onderzoek van Sleep Junkie onthult dat 68 procent van de ondervraagden vóór de komst van kinderen de aanbevolen 7+ uur slaap kreeg. Van de ondervraagden met kinderen kreeg enkel 10 procent de aanbevolen 7+ uur slaap. Wie is deze 10 procent en hoe kan ik meer op hen lijken?

Ook dit zal voorbij gaan

Sleep Junkie heeft een enquête gehouden onder ouders van kinderen jonger dan 18 maanden oud. Ze stelden vragen om erachter te komen hoe het eerste jaar ouderschap echt is. Uit het onderzoek bleek dat de meeste nieuwe ouders elke nacht tussen de 5 en 6 uur slapen. Bijna iedere ouder met een baby kampt dus met slaaptekort.

Om deze slapeloze nachten door te komen, is het belangrijk om te onthouden dat het een fase is en deze uiteindelijk voorbij zal gaan. De tijd komt dat je langzaam weer meer dan 7 uur per nacht kan slapen. Geniet nog maar even van de extra knuffels in de nacht, want voor je het weet zijn ze voorbij.

Tips voor rustgevende nachten

Totdat je de slapeloze fase door bent, kunnen de volgende tips helpen om je meer rustgevende nachten te bezorgen:

  • Start een bedtijdroutine voor het slapengaan die ontspannend en voorspelbaar is met dezelfde dingen die elke avond op ongeveer hetzelfde tijdstip gebeuren. Een voorbeeld van een routine is: badje, massage, pyjama aantrekken, verhaaltje lezen, licht uit, liedje zingen en naar bed.
  • Laat je baby in slaap vallen als hij slaperig maar toch wakker is.
  • Maak de nacht rustig door de kamer donker te houden, rustig te praten en oogcontact zoveel mogelijk te vermijden wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Niet genoeg tijd op een dag

Volgens het Sleep Junkie-onderzoek besteden ouders slechts 5 procent van hun dag aan zelfzorg. Dus waar gaat al hun tijd gedurende de dag heen? Nieuwe ouders besteden bijna 5 uur per dag aan het voeden van, wandelen met en voorlezen aan hun baby. Deze vijf uur is exclusief de tijd die je kwijt bent aan werken, het huishouden, het badderen van je baby of boodschappen doen. Geen wonder dat je iedere dag tijd tekort komt. De volgende tips kunnen je helpen de dag door te komen:

  • Maak gebruik van de momenten waarop je baby slaapt om zelf ook wat slaap in te halen.
  • Sta zo min mogelijk stil bij je slaaptekort. Adem diep in, drink wat water (en koffie) en ga met goed moed je dag door. Frisse lucht kan ook wonderen doen om wakker te blijven.
  • Vraag waar mogelijk ondersteuning van vrienden of familie.

Je bent niet alleen op deze slapeloze reis

Het moraal van het verhaal is dat je niet alleen bent. Sommige van de ondervraagde ouders deelden hun meest beschamende slaaparme dingen die ze deden in het eerste jaar van het ouderschap. Hierdoor kun je je beter voelen, of op zijn minst lachen:

“Ik poetste mijn tanden met de luieruitslagcrème die naast de tandpasta lag.”
“Ik schonk een flesje melk leeg over de vloer in plaats van in de gootsteen.”
“Ik doopte een patatje in mijn glas met water in plaats van de mayonaise.”
“Ik viel in slaap tijdens een belangrijk telefoongesprek zonder me iets te herinneren van het gesprek.”

Lees ook: 7 lichamelijke klachten die verrassend genoeg kunnen wijzen op stress.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek onthult hoeveel slaap ouders per nacht verliezen
Sluiten