Redactie
Redactie Body 18 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek bewijst: ‘Je bent niet jezelf als je moe bent’

We hadden het je ook zonder onderzoek kunnen vertellen, maar hier is dan toch het onomstotelijke bewijs: mensen die moe zijn, zijn niet zichzelf. Slaaptekort zorgt er namelijk voor dat mensen vooral het negatieve zien.

Probeer maar eens enthousiast te reageren op een vriendin die belt als je compleet bekaf bent, of om niet (te snel) te snauwen tegen de vriend na een nacht van pak ‘m beet 4,5 uur slaap: niet gemakkelijk. Zeker als je bedenkt dat bijna eenderde van de bevolking dagelijks niet meer dan zes uur – de absolute ondergrens – slaap pakt. Dat zijn elke dag miljoenen mensen die moe aan de dag beginnen.

Behalve gezondheidsklachten die verbonden worden aan slaaptekort (o.a. diabetes, hartaandoeningen en zelfs beroertes), is het ook de impact op de psychische gezondheid die vooral niet onderschat moet worden, benadrukt recent Amerikaans onderzoek.

Slaaptekort maakt zuur

Volgens de onderzoekers hebben mensen van nature de neiging om het positieve te (willen) zien in onze omgeving, en leggen we daar graag de nadruk op. Het onderzoek wijst uit dat slaaptekort het tegenovergestelde effect teweegbrengt en ervoor zorgt dat mensen zich eerder en nadrukkelijker op het negatieve, dan op het positieve focussen.

Kortom: mensen die moe zijn, zijn minder tot niet in staat om positief (opgewekt, enthousiast, extatisch) te zijn, in tegenstelling uitgeslapen mensen die daar beduidend minder moeite mee hebben, omdat dat hun ‘voorkeursstemming’ is.

Gefundeerde vrijbrief

Wat dit onderzoek dan precies opgeleverd heeft? Niet per se iets wat we zelf niet hadden kunnen bedenken, maar desalniettemin een gefundeerd excuus om snibbig en kattig te reageren na een slechte nacht. Vooral tegen de man die daar ongetwijfeld geen last van had (omdat mannen baby’s minder vaak horen huilen, bijvoorbeeld).

Reëel gevaar

In praktijk zijn mensen vaak geneigd te zeggen dat de wereld er na een nacht goed slapen weer heel anders – positiever – uitziet. Toch schuilt hierin wel degelijk een gevaar, benadrukken de onderzoekers. Immers, iemand die voor een langere periode te weinig slaap krijgt en dus continu negatiever wordt, loopt meer risico in een depressie terecht te komen.

Structureel slaaptekort? Geluksvogel!

Kanttekening: voor mensen die aan chronisch slaapgebrek leiden of wellicht een geschiedenis van slapeloosheid hebben, gaat de vrijbrief niet per se op, aldus de onderzoekers. De stemming van groep mensen bleek namelijk minder beïnvloed te worden door de moeheid. Hoe dat komt? Zij hebben in de loop der tijd een manier gevonden om te gaan met structureel slaaptekort. Met andere woorden: ze zijn eraan gewend geraakt. Tragisch, maar waar.

Ben je overdag altijd moe, maar als het tijd is om te gaan slapen ineens klaarwakker? Onze vrienden van Bedrock zochten uit hoe dat kan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: ‘Je bent niet jezelf als je moe bent’
Sluiten