Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Kinderen 4 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Slapeloosheid na de bevalling: hoe ga je daarmee om?

Slapen na de bevalling is best een dingetje, en slapeloosheid na de bevalling is iets wat veel moeders en vaders overkomt. Dat is lastig, want er is niks vervelender dan niet kúnnen slapen als het eindelijk even kan. Waarom kun je slapeloosheid of insomnia ervaren na de bevalling, en hoe ga je ermee om?

Tips bij slapeloosheid na de bevalling.

Slapeloosheid direct na de bevalling

Vlak na de bevalling zal je baby na zijn eerste voeding heerlijk in slaap vallen. Dan weer even wakker worden, voeden en weer heerlijk in slaap doezelen. Jij bent ook he-le-maal kapot na de bevalling, maar slapen lijkt niet te lukken. Dat is normaal! Het is te wijten aan alle bevallingshormonen die nog door je lijf gieren waardoor slapen de eerste nacht of dag na de bevalling voor de meeste vrouwen onmogelijk is.

Lukt het dus de eerste nacht totaal niet om in slaap te komen? Daar is weinig aan te doen, en haast alle moeders maken het mee. Blijf rustig en blijf in bed liggen, ook al kan je niet in slaap komen. Als de hormonen weer wat tot rust komen, zal je de nachten en dagen erna waarschijnlijk wel kunnen slapen wanneer je baby slaapt.

Oorzaken van slapeloosheid in de postpartum fase

Heb je een week of enkele weken na de bevalling nog steeds last van slapeloosheid of insomnia? Dan kan dat voor extreme oververmoeidheid zorgen. Het kan met verschillende oorzaken te maken hebben:

  • Je bent hyperalert en ligt wakker van ieder geluidje dat je baby maakt. En omdat je baby eigenlijk constant geluidjes maakt, lukt het slapen niet.
  • Je hebt een heftige bevalling meegemaakt en herbeleeft deze constant in je hoofd, ook op de momenten dat je eindelijk kunt slapen.
  • Hormoonkwestie: bij sommige vrouwen duurt het langer voordat de hormonen weer stabiel zijn en je weer makkelijk in slaap kunt komen
  • Je bent zo veel bezig met het ‘nu in slaap moeten komen’ dat het des te minder lukt.
  • Het constante moeten zorgen voor je baby kan zorgen voor stress. Je slaap kan worden belemmerd door gedachtes als: ‘maar mijn baby wordt toch weer over een uurtje wakker’, of het gevoel dat je hem constant in de gaten moet houden.
  • Het is wellicht een symptoom van postnatale depressie. Je wordt opgeslokt door negatieve gedachtes en stress, waardoor je niet in slaap kunt komen.

Tips bij slapeloosheid of insomnia na de bevalling

Dit kun je doen om jezelf in slaap te helpen als je baby eindelijk slaapt, en jij ook mag slapen:

  • Probeer slaapmeditaties en ademhalingsoefeningen. Misschien klinken meditaties niet helemaal als jouw ding, maar slaapmeditaties zijn zó het proberen waard. Net zoals speciale ademhalingsoefeningen om sneller in slaap te komen.
  • Denk niet te veel dat je ‘nú moet slapen’. Ga rustig in bed liggen, en kijk gewoon wat er gebeurt, zonder te stressen over slaap. Probeer te denken: als ik nu niet slaap, slaap ik iets later vandaag of morgen wel goed. Met de mentaliteit word je rustiger in je hoofd, en kom je wellicht makkelijker in slaap.
  • Laat je baby op een andere kamer slapen als je wakker wordt van ieder geluidje, of laat iemand anders op je baby passen terwijl jij dut.
  • Geef je borstvoeding, kolf dan ook eens moedermelk af zodat je partner de nachtvoedingen en zorg ‘s nachts over kan nemen. Dan hoef jij je een paar nachtjes per week niet druk te maken in bed over de constante behoeftes van je baby. Zo kun je jezelf toestemming geven niet constant ‘aan’ te staan.
  • Voldoende lichaamsbeweging zoals een korte wandeling (met je baby) buiten, bij voorkeur aan het einde van de dag, kan ervoor zorgen dat je makkelijk in slaap komt
  • Beperk het drinken van koffie en alcohol
  • Creër ook voor jezelf een slaapritueel!
  • Drink voor het slapengaan een kop rustgevende thee, zoals kamillethee, en neem daarbij eventueel een paar valeriaandruppels.
  • Kijk voor het slapengaan een uurtje niet naar beeldschermen, want blauw licht maakt het moeilijker om in slaap te vallen.

Helpt echt helemaal niks? Dan kun je in overleg met je huisarts wellicht slaapmedicatie krijgen. Zit je naast de slapeloosheid niet lekker in je vel, en heb je veel negatieve gedachtes over je baby, jezelf en het leven in het algemeen? Dan kan je wellicht te maken hebben met postpartum depressie. Overleg dit ook altijd met je huisarts, verloskundige of een psycholoog.

Slapeloosheid? Probeer deze ademhalingstechniek eens

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme