Heb je problemen met slapen? Probeer de Feng Shui methode!

Het is algemeen bekend dat een goede nachtrust essentieel is voor onze mentale en fysieke gezondheid. Maar wat nu als je niet in slaapt kunt komen, continu wakker wordt of héél vroeg ontwaakt en niet meer kunt slapen? Waarschijnlijk heb je dan alle trucjes om beter te slapen al uitgeprobeerd. Van slaappillen tot rustgevende theesoorten en mediteren; als niets wil lukken heb je wellicht wel baat bij Feng Shui.

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die ervoor zorgt dat energie wordt teruggebracht op plekken waar dit ontbreekt. Vaak wordt dit gedaan door meubels in huis op de Feng Shui wijze neer te zetten. Wil je rustig in slaap vallen en doorslapen? Met deze tips richt je je slaapkamer in volgens de filosofie en voel je je binnen no time meer in balans!

LEES OOK: Kom je vaak moeilijk in slaap? Misschien lijd je aan insomnia

De juiste positie

De commando positie is fundamenteel binnen de filosofie. Het betekent simpelweg dat je jezelf zodanig positioneert dat je op ieder moment bewust kan zijn en kan reageren op activiteiten binnen een ruimte. In je slaapkamer is het bijvoorbeeld essentieel dat je bed op een plek staat waarbij je uitzicht hebt op je deur. Idealiter staat je bed niet vlak onder een raam of in een hoek. Een hoofdeinde of muur achter het bed staat garant voor een veilig gevoel.

Door naast het hoofdeinde van je bed twee dezelfde nachtkastjes neer te zetten creëer je ook meer balans in je slaapkamer. Het gebruik van dezelfde accessoires naast het bed zorgt ook voor een intenser saamhorigheidsgevoel. Dat komt goed van pas als je samenwoont! Voorzie de nachtkastjes dus van dezelfde lampen, kaarsjes, fotolijstjes of andere accessoires. Hang geen plankjes, kastjes of andere decoratie boven je bed. Deze houden de energie tegen en belemmeren je nachtrust.

Opgeruimd staat netjes

Maar een hoop rommel creëert niet alleen fysieke barrières – het is erg moeilijk om door je slaapkamer te lopen met een stapel wasgoed op de grond -, maar ook mentale blokkades. Het is algemeen bekend dat een opgeruimde ruimte gelijk staat aan rust in je hoofd. Volgens de Feng Shui filosofie is ons onderbewustzijn ook actief wanneer we slapen. Dus zelfs met je ogen dicht kun je nog steeds een onrustig, chaotisch gevoel krijgen door al die was op de vloer.

Volg de tips van Marie Kondo en houd je slaapkamer vrij van rommel. Probeer je decoratie ook te beperken tot een minimum om je slaapkamer zo strak mogelijk te houden. Je valt niet alleen beter in slaap, je wordt ook een stuk fijner wakker!

LEES OOK: Wij zijn fan! Marie Kondo’s beste tips voor elke kamer van het huis

Rustgevende kleuren en materialen

Is knaloranje je lievelingskleur? Dan kun vast en zeker oranje plantenpotjes in je tuin of op je balkon neerzetten, maar in de slaapkamer is niets zo belangrijk als rustgevende kleuren. Lichtblauw, geel, groen, lichtroze, lavendel en wit helpen je beter te ontspannen. Verf je muren dus in één van deze prachtige lentekleurtjes.

Nu we het toch over muren hebben; wat hangt er eigenlijk bij jou aan de muur? Neem ieder schilderij, foto, lampje of andere accessoire onder de loep en ga ‘s na welke betekenis hier voor jou aanhangt. Behoud accessoires die voor jou liefde, rust en partnerschap betekenen. Hang overigens geen accessoires – vooral geen spiegels – tegenover je bed, maar ernaast.

Het ligt misschien een tikkie voor de hand, maar felle lichten doen jouw nachtrust ook niet veel goeds. Zorg voor meerdere, kleine lichtpunten, zoals kaarsjes en/of nachtlampjes. Tot slot kun je het beste kiezen voor natuurlijke materialen, zoals houten meubels en accessoires. Deze zorgen voor de juiste energie!

Elimineer technologische snufjes

Héél chill die tv tegenover je bed, totdat het bedtijd is. De slechte straling verstoort je nachtrust, dan wel onbewust. Daarnaast zijn apparaten hartstikke afleidend. Het is niet de bedoeling om apparatuur in je slaapkamer te hebben, maar tegenwoordig ontkom je er bijna niet aan. Is het echt niet mogelijk om je technologische snufjes naar een andere ruimte te verplaatsen? Dek ze dan af met een kleedje voor het slapengaan.

Staat je laptop of computer op een bureau? Het is beter om geen bureau in je slaapkamer te hebben. Maar als het echt niet anders is het de bedoeling dat je het bureau op de juiste manier positioneert. Kun je de deur van achter je bureau zien? Dan ben je goed bezig! Dit is namelijk dé Feng Shui positie voor je desk.

LEES OOK: Onderzoek: kinderen die vaak naar beeldschermen kijken, slapen korter

Meditatie

Één van de meest krachtige Feng Shui methodes is meditatie. Op deze manier raak je volledig ontspannen voor je naar bed gaat. In zijn kern is Feng Shui gericht op positieve energie en dit gaat gepaard met het loslaten van negatieve emoties. Heb je ooit geprobeerd te slapen met een enorme deadline of een heftige ruzie? Dan is de kans groot dat je urenlang naar het plafond lag te staren.

Door meditatie een deel van je avondritueel te maken kun je de gebeurtenissen van de dag in het juiste perspectief plaatsen. Op een gegeven moment zullen je hersenen dit ritueel oppikken en als vanzelf voor een ontspannen gevoel zorgen. Mediteren hoeft maar 5 minuten van je tijd in te nemen. Ook heb je verschillende methodes, dus is er voor ieder wat wils.

LEES OOK: creatieve manieren om te mediteren (die niet gaan over stilzitten met gesloten ogen)

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Mindbodygreen

Reageer op artikel:
Heb je problemen met slapen? Probeer de Feng Shui methode!
Sluiten