Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Body 4 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Venus vs Mars: slapen mannen daadwerkelijk anders dan vrouwen?

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Tenminste… In hoeverre verschillen wij daadwerkelijk van het mannelijke geslacht? Als we even tussen de lakens duiken dan blijkt dat er genoeg verschillen zijn. Zo kwamen we alles te weten over hoe vrouwen en mannen reageren na de seks. Ook op een ander gebied in bed verschillen we van elkaar. Namelijk als we slapen!

Eerder naar bed

Heb je je lief eindelijk zo ver om samen die zwoele romcom te kijken, val je binnen no time in slaap. Je kunt hier echter niets aan doen, dat jij eerder moe bent heeft alles te maken met het circadiaan ritme. Dit ritme geeft je lichaam een seintje wanneer het bedtijd is en wanneer het tijd is om wakker te worden.

Het vrouwelijke lichaam geeft dit seintje 2 uur eerder dan het mannelijke. Hierdoor is het ook niet gek dat mannen meer moeite hebben met op tijd gaan slapen (en opstaan natuurlijk!). Over het algemeen zijn vrouwen dan ook vaker vroege vogels dan mannen!

via GIPHY

Minder diepe slaap

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen minder goed slapen dan mannen. Dit heeft voornamelijk met onze hormoonspiegel te maken. Wanneer we ongesteld – of in de overgang – zijn beïnvloedt onze hormoonhuishouding onze slaap.

Als je kindjes hebt zul je vast herkennen dat je minder diep slaapt dan toen je nog geen moeder was. Je slaapt alerter, omdat je gewend bent snel te reageren als je kindje wakker wordt in de nacht. Toch blijkt dat wij vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen. Omdat we overdag meerdere taakjes op hetzelfde moment uitvoeren – multitasking – heeft ons brein meer tijd nodig om te herstellen.

Lees ook: Slaap je deze week slechter dan normaal? Misschien moet je ongesteld worden

Snurken mannen vaker?

Feit: mannen snurken vaker dan vrouwen. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, maar de oorzaak hiervan is niet zeker. Wetenschappers gaan ervan uit dat het deels met het vetpercentage te maken heeft. Vrouwen hebben in de meeste gevallen meer vet op hun dijen, terwijl bij mannen het vet ophoopt in de buik en hals. Hierdoor versmallen de luchtwegen, waardoor de kans groot is dat mannen snurken. Dit gaat uiteraard niet zo lekker samen met het feit dat wij heel licht slapen. Oordopjes to the rescue! 

via GIPHY

Koude voetjes

Klaagt jouw lief ook altijd dat jouw voeten aanvoelen als ijspegels? Da’s niet gek. Onze bloedvaten vernauwen zich sneller bij kou. Hierdoor vertraagt de bloeddoorstroming en gaat er minder warmte verloren. Huh? Ja, ons lichaam blijft op peil! Maar onze handen en voeten koelen af, omdat zij de warmteregelaars van ons lichaam zijn. Aha! Sokken in bed zijn niet heul sexy, dus dan maar investeren in een elektrisch dekentje of je voeten toch tegen aan je persoonlijke kacheltje aanhouden. Sorry schat!

Hoe zit het met dromen?

Waar mannen vaak dromen over algemene dingen – zoals kunnen vliegen, mooie vrouwen en rijk worden -, focussen onze dromen zich meer op onze angsten. Daarom zijn vrouwendromen vaak een stuk intenser, negatiever en persoonlijker. Ook onze nachtmerries verschillen over het algemeen. Vrouwen worden bezweet wakker door dromen over seksuele intimidaties en de dood van een geliefde. Bij mannen gaan nachtmerries vaker over geweld of het verliezen van hun baan.

via GIPHY

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat we op slaapgebied aardig van elkaar verschillen. Toch kunnen we hier – gezien het voornamelijk lichamelijk bepaald is – vrij weinig aan doen. Wanneer manlief zijn bed écht niet uit kan komen, neem ‘t hem dan niet kwalijk. En wanneer jij voor de zoveelste keer in slaap valt tijdens een film schuif dan eventjes dit artikel onder zijn neus.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Inslaap

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme