Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 30 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Co-sleeping ofwel slapen met je kinderen: do of don’t?

Samen slapen, co-sleeping, is een onderwerp waar duidelijke meningen over bestaan. Er wordt zelfs verhit over gediscussieerd. Famme’s Muriel heeft elke avond wel één of meer van haar drie kinderen in bed liggen en dat werkt absoluut niet.

Als het op co-sleeping aankomt in die zin dat we het over een bewuste keuze hebben om samen met je kinderen te slapen dan ben ik er zelf absoluut niet voor. Om de simpele redenen dat het mijn eigen slaap aantast, waardoor ik moe en knorrig door de dag ga. Daarnaast is het hebben van drie (oh zo heerlijke en schattige) kinderlijfjes tussen mij en mijn partner nu bepaald niet goed voor onze intimiteit en seksleven. En als de kinderen nog heel klein zijn moet je wel heel voorzichtig te werk gaan om eventuele verstikkingsdood tegen te gaan. Dat klinkt zwaar, maar als ik lees dat er in de staat Texas in de VS in een half jaar tijd 16 baby’s gestorven zijn door co-sleeping, dan denk je wel even goed na wat je doet met de kinderen in bed.

Rigoreus ben ik er niet in, nu mijn jongens groter aan het worden zijn. Als mijn mannetjes ziekig zijn of na een nachtmerrie naast ons bed staan, mogen ze af en toe best bij ons kruipen en als mijn man op reis is vind ik het heerlijk als er een klein lijfje naast me kruipt, stiekem in de hoop dat ik het niet doorheb. En dan speel ik het spel gewoon mee.

Dé oplossing voor alle mitsen, maren en gevaren van het samen slapen werd bedacht door Elizabeth en Tom van Wandering the World Below. Om regelmatig te kunnen slapen met hun kinderen bedachten zij de ultieme IKEA bed hack voor co-sleeping.

Dit wil ik ook! Mijn jongens willen sowieso het liefst met zijn drieën op 1 kamer en zo kunnen wij er af en toe ook nog tussen kruipen.

En zo pak je dat bouwen van de bedden aan!

voor de hele tutorial kijk je hier >

Dan nog even wat tips als je met je baby in één bed wil slapen:

Wiegendood of SIDS (Sudden Infant Death Syndroom) kan veroorzaakt worden door samen slapen en de baby verstikken of platdrukken. Omdat sommige onderzoeken uitwijzen dat een borstvoedende moeder meer slaap krijgt als de baby dicht bij haar in de buurt is en gelukkiger en rustiger wordt van samen slapen kun je het overwegen. Ik gebruikte voor mijn kleintjes (toen ze nog baby waren) altijd een aankleedkussen met opstaande rand. Legde het hoog neer in bed en sliep met mijn hoofd naast hem. Dekens en kussen werden veilig weggestopt.

Wat vind jij? Samen slapen: do or don’t? Reageer op hier >

Lees ook: 6 tips van Bluebelle om beter te slapen > en als je zeker wilt weten dat je kind in z’n eigen bedje wil slapen dan moet je dit geweldige bed voor ‘m maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wanderingtheworldbelow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Co-sleeping ofwel slapen met je kinderen: do of don’t?
Sluiten