Gina Koninkx
Gina Koninkx Work & Life 19 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit dat we eigenlijk twee keer per dag moeten slapen dus kom maar door met die powernaps

De wekker gaat en zeker op de doorsnee maandag betekent dat een lange dag voor de boeg. In de ochtend knallen op de werkvloer kan nog wel, maar na een zware lunch begin je toch langzaam af te taaien. Het ideale moment voor een powernapje. En zo gek zijn die Spanjaarden met hun siësta eigenlijk niet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat twee keer per dag slapen beter is dan één dutje in de nacht.

Twee keer slapen op een dag

Het is heerlijk om rond een uur of drie je ogen te kunnen sluiten voor een powernapje. Daarna voel je je als herboren en zo gek is dat helemaal niet. Lastig wel met kleine koters om je heen én een 8-urige werkdag. Toch zouden we het volgens een aantal onderzoekers anders moeten aanpakken als het gaat over ons slaapritme.

We slapen gemiddeld zo’n zes tot acht uur per nacht – alle ouders met jonge kindjes daargelaten want poeh jij bent al blij met vier volle uren slaap. En hoewel je in principe energiek zou moeten opstaan na deze uren, schijnt dit niet het allerbeste slaapritme voor ons te zijn en hebben we veel meer baat bij nóg een slaapje erbij.

LEES OOK: Te veel slapen kan! Deze tekenen laten zien dat je te veel slaapt

Biologische klok en ons slaapritme

Onder andere Thomas Wehr stelt dat mensen veel lekkerder gaan op vier uur slapen, 3 uur wakker zijn, enzovoorts. Dit alles heeft te maken met onze biologische klok. Thomas liet een groep mensen drie weken lang zelf hun eigen slaapritme bepalen en de meest uitgeruste mensen waren degene met twee slaapjes per dag in plaats van één.

Niet alleen ben je meer uitgerust na een paar uurtjes slaap, het bevordert ook onze concentratie. Want hoe efficiënt werk jij nou eigenlijk nog na zo’n onwijze middagdip? Zo’n interval slaapschema lijkt ons dan ook wel wat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit dat we eigenlijk twee keer per dag moeten slapen dus kom maar door met die powernaps
Sluiten