Roos
Roos Gezondheid 28 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Voor de snikhete nachten: 8 x tips voor een goede nachtrust

Lekker hoor, die tropische temperaturen. Maar niet als je moet slapen tijdens deze warme nachten. Met deze simpele, en soms een beetje rare, maar wel heel nuttige hacks val jij deze zomer op warme nachten als een blok in slaap.

En nee, ‘zet je raam open’ staat er niet tussen.

Slapen in de warmte

1. Drink iets warms (ja, júist met die warme nachten)

Dit klinkt misschien een beetje raar, iets warms drinken als je het juist níet warm wilt hebben. Maar het werkt averechts als je je aan een (ijs)koud glas water waagt. Door koud drinken daalt je lichaamstemperatuur waardoor je lichamelijke thermostaat een seintje krijgt om je lichaamstemperatuur te laten stijgen, en daardoor krijg je het extra warm. Door lauwwarme dranken gebeurt juist het tegenovergestelde.

2. Stop je beddengoed in de vriezer

Je partner ziet je al aankomen. Maar hij praat wel anders wanneer hij vanavond snel in slaap valt. Vouw je lakens op en stop ze in een tas, die je vervolgens een uur voor bedtijd in de vriezer stopt. Dan zijn ze net niet bevroren, maar wel koud genoeg om voor een tijdje lekker fris aan te voelen.

3. Slaap op je zij

Op die manier heb je het minste contact met je matras, en des te meer met de (koelere) lucht. Ook zorgt deze slaaphouding ervoor dat je lichaam de warmte beter kan afvoeren, zodat je het snel minder warm hebt. Nog een gratis tip: houd je voeten onder de lakens vandaan (als je al onder een deken slaapt), hierdoor daalt je lichaamstemperatuur. Via je voeten wordt namelijk een teveel aan lichaamswarmte afgevoerd.

4. Vul een sok met rijst

Het kan blijkbaar nog vreemder dan je beddengoed in de vriezer stoppen. Vul ‘s middags een sok met ongekookte rijst, knoop ‘m dicht met een elastiek en leg die in de vriezer. Haal hem eruit als je gaat slapen en gebruik hem ‘s nachts om je gezicht en nek te koelen.

5. Vermijd cafeïnehoudende drankjes

Zo klaar als een klontje, maar we benoemen het toch nog maar even. Cafeïne houdt je niet alleen wakker maar zorgt er ook voor dat je bloeddruk flink omhoog gaat, waardoor je lichaam warmer wordt. Drink het liefst geen cafeïne meer na zessen, maar ga over op een neutrale drank als bijvoorbeeld water of thee.

6. Slaap niet naakt

Je bent waarschijnlijk geneigd om lekker butt naked op je matras te ploffen, maar je hebt het sneller koel als je wél wat aantrekt. Kies voor iets dat gemaakt is van een dun, liefst katoenen stofje, zodat het zweet dat je lichaam ‘s nachts produceert makkelijk kan worden opgenomen en snel weer verdampt.

7. Wissel van kamer

Warmte stijgt naar boven, dus vermijd de zolder en zelfs de eerste verdieping, als het kan. Heb je een kamertje ergens op de benedenverdieping, of ruimte in de woonkamer? Leg daar dan een matras neer. Dat kan zo maar een aantal graden schelen, en dus ook effectieve slaapuren.

8. Bevries de lucht

Dit klinkt bijna als een scène uit een Sci-Fi fim, maar we bedoelen: zet een kan bevroren water voor je ventilator. Zo blaas je namelijk de koude lucht die van de kan komt je kamer in, en dat verschil kun je heel duidelijk voelen. Zorg wel dat het water in de kan goed bevroren is, des te langer heb je er plezier van.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Voor de snikhete nachten: 8 x tips voor een goede nachtrust
Sluiten