florine duif
florine duif Kids 10 okt 2016

Slecht eten verlaagt de levensverwachting bij kinderen aanzienlijk

Dat junkfood nou niet bepaald gezond is, dat weten we. Maar weten we eigenlijk ook wat voor effect het nou precies heeft op kinderen? Het aantal minderjarigen met overgewicht of kinderobesitas is de afgelopen jaren bijzonder hard gestegen. Wereldwijd hebben zo’n 41 miljoen kinderen onder de vijf jaar te kampen met zwaarlijvigheid, zo blijkt uit een rapport dat begin dit jaar door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd gepresenteerd. 41 miljoen… slik.

Dit betekent dat 6,1% van de kinderen te dik is. In 1990 was dit nog 4,8%. Overgewicht leidt tot diabetes type 2, hoge bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaataandoeningen. Plus een verkorte levensverwachting. De VN hadden als doel om kinderobesitas een halt toe te roepen in 2015, maar zoals het er nu uitziet wordt dit onhaalbaar. Hoe kan het nou toch dat zoveel kinderen overgewicht hebben? Wat we zien is dat de kinderen vaak wonen in landen met lage en gemiddelde inkomens. Daarnaast worden junkfoodreclames (in tegenstelling tot wat geroepen wordt) nog steeds niet hard aangepakt en is het eten dat verkrijgbaar is op scholen vaak nog alles behalve gezond. Ook al wordt de wereld daar steeds bewuster van en worden er nu – gelukkig! – allemaal maatregelen getroffen. Nog niet genoeg helaas.

De feiten

De drie landen die bovenaan de lijst staan qua overgewicht bij kinderen zijn: Kiribati, Samoa en Micronesië. Daar kampt zo’n 50% van de kinderen met zwaarlijvigheid. Daarna volgt Egypte met zo’n 35% tussen de vijf en zeventien jaar oud. Griekenland staat op een vierde plek te pakken (31,4%), gevolgd door Saoedi-Arabië (30,5%), de VS (29,3%), Mexico (28,9%) en ook het Verenigd Koninkrijk (27,7%) laten laten schrikbarende cijfers zien.

Nog meer harde feiten

Wereldwijd zijn er ongeveer 13,5 miljoen (!) kinderen die lijden aan een verminderde glucosetolerantie wat uiteindelijk kan uitmonden in diabetes type 2. Op dit moment zijn er al ruim 3,5 miljoen kinderen die diabetes type 2 hebben, kampen 24 miljoen kinderen met een hoge bloeddruk en hebben 33 miljoen minderjarigen een leververvetting. Als dit zo doorgaat schatten wetenschappers, die hun onderzoeken lieten zien in het Pedriatic Obesity Journal, dat in 2025 bijna 270 miljoen kinderen overgewicht hebben. In Nederland staat het er minder slecht voor, maar toch kampt hier 11,6% van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar met overgewicht. 3,2% had ernstig overgewicht. Positief aan het getal is dat kinderen ten opzicht van 1981 minder zwaar zijn geworden. In die zin is Nederland dus goed bezig.

Niet alleen junkfood

Junkfood is relatief goedkoop en ‘gemakkelijk’, dus voor gezinnen met lagere inkomens die niet goed weten wat de gevolgen zullen zijn, ligt zo’n maaltijd eerder voor de hand. Toch is het niet alleen junkfood (goedkoop gemaksvoedsel zonder enige vorm van voedingswaarde) dat kinderen zwaar maakt. Denk ook eens aan de ‘verstopte’ suikers die niet alleen kinderen uit relatief arme gezinnen bereiken, maar ieder kind wereldwijd. Wees daarom bewust van wat je je kind te eten geeft. Een keer een snoepje of een stuk taart op een verjaardag kan geen kwaad, maar kijk ook eens wat vaker op de ingrediëntenlijst van voedingsmiddelen en bedenk dat je kind net zo goed een beker water mee naar school kan nemen in plaats van een pakje appelsap of fruitdrink.

Als we nou allemaal een beetje helpen – dus zowel de overheid, scholen en ouders – om onze kinderen te beschermen tegen de marketing van ongezonde voeding, les te geven in het belang van gezonde voeding én om fysieke activiteiten te promoten dan creëren we uiteindelijk een stuk bewustzijn waardoor kinderen een gezondere toekomst tegemoet gaan.

LEES OOK: Steeds meer kinderen hebben dyslexie. En dit is wat ze zien.

Reageer op artikel:
Slecht eten verlaagt de levensverwachting bij kinderen aanzienlijk
Sluiten