Redactie
Redactie Gezondheid 20 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Slecht nieuws voor fervent snoozers: het blijkt je niets op te leveren

Ben jij wereldkampioen snoozen? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Uit onderzoek is gebleken dat het helemaal niet goed is om je wekker steeds opnieuw te laten afgaan.

Er zijn mensen die er helemaal niks mee hebben. Voor hen is het ‘wakker is wakker’. Snel onder de douche, aankleden, nog een yoghurtje erin en dan naar werk racen. Zij geven aan dat ze juist alleen maar lamlendig worden van snoozen. En gestresst, wanneer ze uiteindelijk niet meer wakker werden van de zoveelste keer dat de wekken afging.

Flink in de war

Volgens gedragswetenschapper Dan Ariely is dat precies de reden waarom eindeloos snoozen niet oké is. Het brengt je hersens flink in de war. Volgens de onderzoeker kun je je hersens trainen op je wekker: gaat-ie af, dan moet je wakker worden en opstaan. Dit werkt hetzelfde als het trainen van een hond. Blaas je elke keer eerst op een fluitje voordat hij een koekje krijgt, dan zal hij het fluitje associëren met het koekje. Het bekende Pavlov-effect.

Een kwestie van trainen

Dus wat er gebeurt wanneer je vaak snoozt, is dat je hersenen het alarm niet meer associëren met wakker worden en uit bed stappen, aangezien jij je na het snoozen van de wekker weer omdraait en opnieuw in slaap valt.

Maar omdat je in dit proces je wekker vaak weer zo’n tien minuten later zet, kom je niet meer terug in je diepe slaap. Het gevolg is dat je veel vermoeider bent als je de snooze-button vaak indrukt. Of zelfs dat je door het tweede of derde (of voor de gevorderde snoozer, vierde) wekkergeluid heen slaapt omdat je hersenen hieraan wennen.

Het idee dat je ‘nog even lekker kunt blijven liggen’ kan dan wel fijn zijn, maar het levert je helaas uiteindelijk niks op. Het vergt waarschijnlijk wel even wat doorzettingsvermogen, maar je zult merken dat je een stuk fitter opstaat zonder te snoozen. Morgen gewoon meteen opstaan dus. Succes!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science of US

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme