Anne Broekman
Anne Broekman Kids 25 nov 2017

Deze ‘slechte’ adviezen geven ouders hun kinderen (en wat je beter kunt zeggen)

Als ouder ben je er om je kroost te helpen, dingen te leren en adviezen te geven. Maar sommige van onze goedbedoelde adviezen pakken helaas niet zo best uit. Hier lees je wat je beter kunt zeggen tegen je kinderen.

Slechte adviezen

Iedere ouder wil het liefst dat z’n kind gelukkig, gezond en succesvol is. En daarom deel je je levenservaringen en ‘wijsheden’ met je welpjes, zodat zij later hun doelen bereiken. Maar volgens psychologe Emma Seppälä, auteur van The Happiness Track, schiet die wijze raad soms aan z’n doel voorbij. Sterker nog: onbedoelde ‘slechte’ adviezen werken juist averechts. Dit zijn volgens de psychologe de meest voorkomende foute adviezen, plus tips wat je dan beter kunt zeggen.

1: ‘Denk aan je toekomst, hou je doel voor ogen’

Wat je beter kunt zeggen: ‘Leef in het moment’
Er is niets mis mee om je kind te motiveren om ook aan later te denken. Maar als je kind alleen maar gefocust is op de toekomst – goede cijfers halen, geen ‘gekke’ dingen doen – dan zal hij meer stress en angst ervaren. Een beetje stress kan best motiverend werken (dan maakt-ie ein-de-lijk dat werkstuk) maar chronische stress benadeelt de gezondheid. Kinderen presteren beter én zijn gelukkiger als ze meer in het ‘nu’ leren te leven. En blije mensen leren sneller, denken creatiever en lossen problemen sneller op. Volgens onderzoek zijn gelukkige mensen 12% productiever. Dus weg met die focus op de to-do lijst, en leer ze aandacht te hebben voor het heden.

2: ‘Stress is onvermijdelijk’

Wat je beter kunt zeggen: ‘Neem tijd voor ontspanning’
Kinderen voelen steeds jonger de druk om goed te presteren. Onbewust geven hun ouders het verkeerde voorbeeld, namelijk dat stress bij het dagelijkse leven hoort, als je succesvol wilt zijn. Veel ouders hebben het gevoel dat ze in een ratrace leven – werk, gezin, huishouden, sociaal leven, en alles in de snelste stand – en hun kinderen denken dat dat normaal is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die een ouder met een burnout hebben, zelf ook een grotere kans hebben om overspannen te raken. Psycholoog Seppälä raadt ouders aan om kinderen skills te leren om zich te ontspannen in deze drukke wereld. Dat kan met yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of rustig een boekje lezen op de bank. Rust, reinheid en regelmaat, onze oma’s zeiden het al.

3: ‘Maak jezelf nuttig’

Wat je beter kunt zeggen: ‘Ga je maar even lekker vervelen’
Vroeger wisten we niet beter dan dat je je soms gewoonweg stierlijk verveelde (vooral de zondagen waren berucht). Tegenwoordig hebben kinderen al hartstikke drukke schema’s vol sport, school, hobby’s en afspraken. En als er al een momentje niets gepland is, dan zitten ze achter een beeldscherm. Zonde, want uit onderzoek blijkt dat het hartstikke nuttig is om soms even helemaal niets, nakkes, nada te doen. Juist als je even niet gefocust bent, kom je op de beste ideeën (daarom heb je soms in de file of onder de douche een briljante ingeving). Geef je kinderen wat tijd voor zichzelf. Kinderen hebben namelijk de gave om van elke situatie – naar school lopen, op hun kamer zitten – een nieuw ‘spel’ te maken. Laat ze dagdromen, dingen ontdekken en zelf verzinnen, daar worden ze alleen maar creatief én ontspannen van.

4: ‘Doe waar je goed in bent’

Wat je beter kunt zeggen: ‘Maak fouten en leer om te falen’
Ouders stimuleren hun kinderen om hun talenten te benutten, en daar is natuurlijk niets mis mee. Maar pas op dat je je kind niet te veel identificeert met z’n talent: ‘Hij heeft echt een talenknobbel’ of: ‘Zij staat nog eens op Wimbledon’. Lief bedoeld, maar volgens onderzoek van Stanford University stop je met deze denkwijze je kind in een ‘hokje’ en zal je kind daardoor minder snel nieuwe dingen willen uitproberen waar hij misschien niet zo goed in is. Een kind dat veel lof krijgt op het sportveld zal minder gauw uit z’n comfort zone komen en auditie doen voor de toneelclub, bijvoorbeeld. Ze gaan uitdagingen en het risico op falen uit de weg. Jammer, want ons brein is juist geprogrammeerd om nieuwe dingen te leren. Dat geeft ons kansen, mogelijkheden en unieke ervaringen. Dus leer je kind al jong dat falen niet erg is en gewoon bij het leven hoort. En dat als iets niet meteen goed gaat, ze gewoon nog een beetje moeten oefenen.

5: ‘Wees kritisch op jezelf’

Wat je beter kunt zeggen: ‘Wees lief voor jezelf’
Op een of andere manier wordt vaak gedacht dat kritiek essentieel is voor je zelfontwikkeling. Tuurlijk is het belangrijk om zelfbewust te zijn, maar dat is een groot verschil met snoeihard over jezelf oordelen. Een verlegen kind kan door kritiek denken dat er iets mis is met hem, en dat hij heel extravert hoort te zijn, terwijl hij gewoon een introverte persoonlijkheid heeft. Zelfkritiek wordt vaak zelfsabotage. Je hebt dan vooral oog voor wat je ‘fout’ doet, en dat is funest voor je zelftrouwen. Ouders kunnen kinderen beter leren om lief voor zichzelf te zijn. Om zichzelf net zo goed te behandelen zoals ze voor een vriend die het moeilijk heeft zouden doen. Leer ze om niet te hard te zijn voor zichzelf. Met deze mindset durven ze uitdagingen aan te gaan en te leren van hun ervaringen.

Bron: Psychology Today

En andersom kun jij ook van hen leren: 9x wijze levenslessen die je kunt leren van een peuter

Reageer op artikel:
Deze ‘slechte’ adviezen geven ouders hun kinderen (en wat je beter kunt zeggen)
Sluiten