7 x slechte gewoonten die bewijzen dat je heel slim bezig bent

Slechte gewoonten ben je meestal liever kwijt dan rijk. Meestal. Want wist je dat sommige slechte gewoonten juist beter voor je gezondheid zijn dan je misschien denkt?  Je bent dus slim bezig. Als je ze met mate doet, in ieder geval.

1. Uitstellen

Er wordt de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar waarom mensen uitstelgedrag vertonen en hoe je het kunt stoppen. Volgens onderzoeker Adam Grant moeten we uitstelgedrag vooral niet altijd beschouwen als iets negatiefs. ‘Heel veel mensen denken dat uitstelgedrag met luiheid te maken heeft, maar in feite is dit niet altijd het geval. Mensen die uitstelgedrag vertonen, wachten vaak op het juiste moment.’ In andere woorden: uitstelgedrag geeft je creativiteit een boost, omdat je jezelf de tijd geeft om je goede idee verder te ontwikkelen. Het is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt. En wat je wil geloven.

2. Nagelbijten

Mensen die nagelbijten of op hun duim zuigen, zijn minder vatbaar voor allergieën. Onderzoekers hebben duizend kinderen van vanaf hun vijfde jaar onderzocht. Zowel op hun vijfde, als op hun zevende, achtste en elfde werden zij opnieuw aan onderzoek onderworpen. Een derde van deze kinderen deed aan nagelbijten of duimzuigen. Op hun dertiende en 32ste werden deze kinderen weer onderzocht, en toen bleek dat zij die aan duimzuigen of nagelbijten deden, minder vatbaar waren voor allergieën dan de mensen die niet aan duimzuigen en nagelbijten deden.

3. Te laat komen

Dit is misschien wel één van de meest irritante slechte gewoonten uit dit rijtje, als je het mij vraagt. Vooral omdat ik zelf zo punctueel ben en ik niet begrijp waarom je te laat kunt komen als daar geen overmacht aan te pas komt. Maar goed, tot zover mijn frustratie. Ook hierbij is het maar net hoe je het bekijkt. Volgens Diana DeLonzor, auteur van het boek Never Be Late Again, zijn laatkomers juist hartstikke optimistisch. ‘Zij die denken dat je zowel kunt hardlopen, als boodschappen doen en je kind ophalen van de opvang binnen een uur, zijn optimistischer gestemd dan mensen die denken dat dit niet kan.’ Uh-uh…

LEES OOK: 33 dingen die best wel irritant zijn

4. Rommel maken

Werken aan een rommelbureau trek ik niet. Net als het slapen in een slaapkamer met kleding op plekken waar het niet hoort. Mensen die hier geen problemen mee hebben, lijken totale chaoten, maar niks is minder waar. Onderzoek bewijst namelijk dat rommelige mensen juist doelgerichter zijn dan mensen die elke keer hun zooi opruimen. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die aan een rommelig bureau werken, een stuk productiever zijn dan mensen die aan een clean desk te werk gaan.

5. Dagdromen

Niet iedereen ziet dit als een slechte gewoonte, maar dagdromers kunnen worden bestempeld als ongeïnteresseerd en lui. Echter, mensen die dagdromen zijn een stuk creatiever dan mensen die dit niet doen. Ook zijn dagdromers productiever. Uit een onderzoek gepubliceerd in de Harvard Business Review blijkt dat als je twaalf minuten per dag dagdroomt terwijl je een moeilijke taak uitvoert, je deze na een dagdroom sneller oplost dan wanneer je er pro-actief aan blijft werken.

6. Kauwgom kauwen

Ziet er niet altijd even charmant uit. Tenzij je het op momenten en manieren doet waarbij anderen er niet al teveel last van hebben. Voor veel mensen werkt kauwgom kauwen rustgevend. Volgens verschillende onderzoeken word je een stuk alerter van het kauwen op kauwgom. Voor een ander onderzoek moesten verschillende mensen een intelligentietest maken. De ene groep kauwde tijdens de test op kauwgom, de anderen moesten de test met een lege mond maken. De kauwgom kauwers maakten de test beter dan de andere groep.

7. Klagen

Wat mij betreft is dit nummer twee van irritante dingen uit deze lijst. Echter, onderzoek dat gepubliceerd werd in The Atlantic heeft bewezen dat mensen die veel klagen, een stuk meer mindful zijn dan de mensen die hun klaagzang niet uiten. Heeft alles te maken met uiten van frustraties en het voelen van opluchting daarna.

7 x ongezonde dingen die we doen waarvan we denken dat ze gezond zijn

Independent

Reageer op artikel:
7 x slechte gewoonten die bewijzen dat je heel slim bezig bent
Sluiten