Inga Stoit
Inga Stoit Lifestyle 11 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn 5 slechte rij gewoontes waarvan je hoopt dat jouw kind ze niet opslaat

Wellicht duurt het nog een poos voordat jouw kind achter het stuur kruipt. Maar hij of zij is ongetwijfeld jouw passagier, en reken maar dat er op jou en je rij gewoontes gelet wordt. Dit kan al gaan over snel een appeltje achter het stuur weg eten, of even snel papa bellen.

Deze snelle handelingen gebeuren in een fractie van tijd, de duur doet er eigenlijk niet toe. Wat jij doet, doet jouw (nu nog) kleine straks misschien ook wel. Geef daarom het goede voorbeeld, dat scheelt hopelijk onnodige ongelukken in de toekomst.

1. Drunk driving

Eigenlijk is hier geen toelichting bij nodig. Maar onderschat dit niet. Het is namelijk zo dat tieners de meeste ‘dronken ongelukken’ veroorzaken. Leer jouw kleine daarom nu al aan dat dronken rijden een absolute no go is. Dit is natuurlijk lastiger wijs te maken wanneer papa of mama vaak zelf met een borreltje op achter het stuur kruipt. Houd je altijd aan de limiet wat alcohol betreft en laat dit niet tot één van je slechte rij gewoontes horen.

2. Eten achter het stuur

Hier maken wij ons vrijwel allemaal schuldig aan, veilig is het echter niet. Wanneer jij met jouw handen door een lunchbox graait, ben je niet fully focused op de weg. Of wanneer je rechts een bagel vasthoudt en slechts met links het stuur. Het klinkt misschien ietwat overdreven, maar jij bent niet blij als je jouw kind dit straks ziet doen. Het zou anders zomaar kunnen dat jij er tegen die tijd meerdere malen over valt.

3. Whatsappen achter het stuur

Doe dit zelfs niet wanneer het stoplicht op rood staat. Hoe je het went of keert: je bent er niet helemaal bij met je hoofd. En: ongeluk zit in een klein hoekje, al helemaal op de weg. Bewaar je whatsappen gesprekken voor het moment dat jullie veilig op de bestemming aangekomen zijn. Laat jouw kleine zien dat de telefoon iets is voor na de autorit en niet tijdens. Op deze manier steek je hem of haar niet aan met deze gewoonte.

4. Niet stoppen bij een zebrapad

Er zijn namelijk genoeg mensen die hun voorrang nemen. En als het even kan, veroorzaak jij liever geen ongelukken natuurlijk. Laat jouw kleine vanaf moment één ervaren dat regels in het verkeer er niet voor niets zijn. Breng dit over als de meest normale zaak op de wereld, want eigenlijk is dat het ook wel.

5. Ruzie achter het stuur

Of dit nu met jouw partner is of met de kleine, doe het niet. Geschreeuw in de auto is gevaarlijk, het is afleidend en zorgwekkend. Breng jezelf, het gezin en de andere weggebruikers niet in gevaar. Wees kalm en beheerst, einde discussie. Geen gedoe in de auto, doe het zelf niet en breng het niet over. Op deze manier loop jij de minste kans dat jouw kind straks deze rij gewoontes klakkeloos van je overneemt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme