Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 28 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Slaap je deze week slechter dan normaal? Misschien moet je ongesteld worden

Ineens zit je niet lekker in je vel, kamp je met onverklaarbare buikkrampen en heb je de neiging om alle keukenkastjes leeg te eten. Een paar dagen later begrijp je wel waarom je lichaam zo heftig reageerde; je bent ongesteld geworden. Tja, het valt niet mee om een vrouw te zijn. Nu blijkt dat je ook slechter slaapt tijdens je menstruatie.

Ongesteld worden gaat gepaard met vervelende fysieke en mentale kwaaltjes. De meeste signalen – buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, moody en eetbuien – zijn algemeen bekend. Maar er blijkt nog ‘een hint’ te zijn die erop duidt dat je binnenkort ongesteld wordt.

Slecht slapen tijdens menstruatie

Uit onderzoek blijkt dat we vlak voor onze menstruatie slechter slapen. Onderzoekers volgden een aantal vrouwen gedurende een paar weken. Hun slaapkwaliteit stond hierbij centraal.

Het viel al snel op dat de vrouwen in de dagen vlak voor hun menstruatie minder goed in slaap vielen. Als ze eindelijk in dromenland waren werd hun nachtrust om de haverklap verstoord.

Menstruatieklachten, maar niet ongesteld? Dit kunnen de redenen zijn

Slecht slapen door weinig eten

De wetenschappers gingen nog een stapje verder en bestudeerden in hoeverre het eetpatroon van de vrouwen de slaap in deze fase beïnvloeden.

Vrouwen met een gebalanceerde calorie-inname – hier is sprake van wanneer je dezelfde hoeveelheid energie inneemt als verbruikt – sliepen beter dan vrouwen die te weinig calorieën binnenkregen.

Slapeloosheid? Probeer deze ademhalingstechniek eens

Onrustig slapen door hormoonwisselingen

Maar hoe zit dit dan? Wanneer je ongesteld moet worden gieren de hormonen door je lijf. Je hormonen veranderen en je lichaam heeft voldoende energie – dus calorieën – nodig om deze veranderingen als het ware aan te kunnen. En al is je eetpatroon evenwichtig, zelfs dan kunnen de hormonen ervoor zorgen dat je onrustig in slaapt valt én slaapt.

Om je hormonen enigszins in bedwang te houden is het dus verstandig om te letten op je voeding; eet voldoende! Ook kun je iets vroeger naar bed gaan, omdat je langer de tijd nodig hebt om in slaap te vallen. Een magnesium supplement kan ervoor zorgen dat je hormonen in balans komen.

Taboe op menstruatie: waarom zijn we zo gesloten over ongesteld zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme