Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 7 augustus 2017

Moeders opgelet: dít is volgens de wetenschap de sleutel tot een gelukkiger leven

Een probleem dat veel vrouwen vast bekend in de oren klinkt: je schuldig voelen wanneer je geld uitgeeft aan iets wat je in theorie ook prima zelf kan doen. De wetenschap heeft je nu echter het perfecte excuus gegeven om definitief afscheid te nemen van dat schuldgevoel.

Tijd besparen

Want wat blijkt: we worden gelukkig van geld uitgeven aan dingen die ons leven makkelijker maken. Of je dat nu doet door een schoonmaker in te huren of een pizza te bestellen. Volgens de onderzoekers neemt stress over de beperkte tijd die je per dag hebt af zodra we geld uitgeven aan dingen die ons juist tijd besparen. Dat verlicht een hoop zorgen en zorgt voor een groter geluksgevoel in het algemeen.

Schoonmaker

‘Mensen die tijd kopen door taken die ze niet leuk vinden uit te besteden, zijn over het algemeen tevredener over hun leven‘, zegt Ashley Willans, assistent-professor van de Harvard Business School. De onderzoekers keken naar de levensstijl van duizenden mensen in de Verenigde Staten, Denemarken, Canada én Nederland. Alle mensen die anderen in feite betaalden om iets voor ze te doen (een schoonmaker, een taxichauffeur, een pizzabezorger) waren stuk voor stuk blijer met hun leven dan de mensen die dat niet doen.

En daar zit best wat in. Hoe vaak heb je je kinderen wel niet achter een iPad geparkeerd zodat jij het huishouden kon doen? Of al die keren dat je niet echt 100% kon genieten van quality time met het gezin omdat je wist dat het huis een rommeltje was en er nog een stapel was op je lag te wachten? Precies.

Budget

Opvallend genoeg maakte in het onderzoek de financiële status van de deelnemers niet uit; iedereen werd – ongeacht inkomen – gelukkiger van geld uitgeven aan het uitbesteden van taken. Als iedere week een schoonmaker betalen niet binnen je budget past, kun je je lasten misschien wel verlichten door boodschappen te laten bezorgen of gebruik te maken van een gratis pick-up service (hoef je tenminste niet met je kinderen door een overbevolkte supermarkt te tijgeren).

Gelukkig zijn heeft deels te maken met genen, maar je kan het ook een beetje naar je hand zetten. Famme’s Patricia deelt 18 dingen die ze niet meer doet waardoor ze nu een stuk gelukkiger door het leven gaat.

Scary Mommy

Reageer op artikel:
Moeders opgelet: dít is volgens de wetenschap de sleutel tot een gelukkiger leven
Sluiten