Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 9 mrt 2017

‘Slimme’ kinderen grijpen vaker naar drank en drugs

Niet alleen de cool kids staan met een sigaret in hun hand en drinken vaker alcohol, maar ook de slimme kinderen. Grapje natuurlijk. Wat geen grapje is, is dat uit onderzoek is gebleken dat pubers en jong volwassenen tussen de dertien en twintig jaar vaker experimenteren met drank en drugs.

Je wilt je kinderen, hoe jong of oud ze ook zijn, hoe dan ook beschermen tegen de gevolgen van alcohol en drugs. In Nederland liegen de cijfers er niet om: volgens het STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) heeft 13 procent van de kinderen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs wel eens alcohol op. Op het voortgezet onderwijs (12 t/m 16 jaar) ligt dit percentage rond de 45,4 procent. Dat dit vaker kinderen zijn die goed scoren op school, blijkt uit Engels onderzoek.

Waarom is dit onderzocht?

Puur omdat wetenschappers het vooroordeel dat de minder slimme kinderen eerder naar de drank en drugs zouden grijpen, wetenschappelijk wilden onderbouwen. In plaats daarvan kwamen ze erachter dat dit dus helemaal niet het geval is, en juist de kinderen die hoge cijfers halen op school degenen zijn die vaker met drank en drugs experimenteren. Onder drugs verstaan de onderzoekers vooral cannabis.

Wie zijn er onderzocht?

Voor het onderzoek analyseerden Williams en Hagger-Johnson van het University College London Medical School data van zesduizend representatieve deelnemers uit Engeland. Ze verdeelden deze deelnemers in drie verschillende groepen, gebaseerd op de toetsresultaten van een examen dat alle Engelse kinderen moeten maken als ze elf jaar oud zijn. Daarnaast hielden ze in de gaten hoeveel de deelnemers gedurende hun puberteit (dertien tot zeventien jaar) en adolescentie (achttien tot twintig jaar) gebruik maakten van sigaretten, alcohol en cannabis.

LEES OOK: Dit gebeurt er met je als je een maand geen alcohol en suiker nuttigt

En wat zeiden de resultaten?

De resultaten wezen uit dat de studenten die het beste scoorden voor het examen 62 procent minder rookten dan de minder goed scorende kinderen, maar daarentegen 25 procent vaker alcohol dronken dan de studenten die minder goed scoorden op hun examen. Duidelijke cijfers wijzen erop dat de kinderen die een hoog cijfer hadden voor hun examen, vijftig procent meer naar de cannabis grepen dan kinderen die minder hoog scoorden voor de toets, en maar liefst 91 procent van deze cannabisgebruikers zou dit aanhoudend doen vanaf hun achttiende.

Waarom grijpen ‘slimme’ kinderen dan vaker naar alcohol en cannabis?

Onderzoekers denken dat de kinderen die we in het ‘slimme’ hokje duwen vaker openstaan voor ervaringen met alcohol en drugs, dan kinderen die minder goed scoren op school. Een andere reden kan zijn dat de slimme kinderen vaak oudere vrienden hebben die al vaker met alcohol en drugs in aanraking zijn geweest, en dit op hen overdragen. Ook is het mogelijk dat slimme kinderen gewoonweg eerlijker zijn in het invullen van hun alcohol- en drugsgebruik dan kinderen die minder goed scoorden voor hun toets. Echt weten doen we het dus niet.

Grappig is dat dit onderzoek in lijn ligt met een eerder onderzoek, waarin wetenschappers erachter kwamen dat volwassenen die hoger scoorden op een intelligentietest eerder naar de alcohol en drugs grepen dan volwassenen die minder hoog scoorden.

Side notes

Een aantal side notes van dit onderzoek zijn wel dat er geen data zijn van het roken van sigaretten boven de zestien jaar, en dat de deelnemers niet frequent gebruik konden maken van cannabis voor ze achttien waren. Ook konden de onderzoekers niet achterhalen wat de hoeveelheid alcohol was die de tieners gebruikten in de periode van het onderzoek. Daar moet eerst meer onderzoek naar gedaan worden.

Vrouwen drinken steeds meer alcohol. Waarom lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BMJ open

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Slimme’ kinderen grijpen vaker naar drank en drugs
Sluiten