Eva Dusch
Eva Dusch Mind 26 juli 2015

Slimme levensinvesteringen voor wanneer je de dertig aantikt

Je thirties is de periode waarin we onze vleugels grotendeels hebben uitgeslagen en willen pieken op zoveel mogelijk vlakken. Zeker wanneer er nog geen kinderen in het spel zijn. Enerzijds kijken we graag naar de toekomst, anderzijds willen we alles op z’n beloop laten en in het moment leven. Toch doe je er goed aan om nu slim te investeren in de toekomst en in jezelf, om straks spijtgevoelens of ander (fysiek of emotioneel) leed te voorkomen. Of honderd onbeantwoorde vragen die aan je blijven vreten. Stop deze twaalf ‘levensinvesteringen’ in je broekzak en spiek af en toe even voor wat sturing.

Het is echt zo: voor je het weet zijn die tien jaar voorbij en tik je de veertig aan. Ik hoor het vriendinnen wel eens zeggen die reeds de dertig zijn gepasseerd of binnenkort deze mooie leeftijd aantikken. Er gaan duizenden vragen door hun hoofd: Heb ik wel de juiste keuzes gemaakt? Ben ik waar ik nu wil zijn? Heb ik genoeg geïnvesteerd in de juiste mensen? Waarom heb ik niet eerder naar mijn lichaam geluisterd? Had ik eerder aan kinderen moeten beginnen? De antwoorden zullen veelal in de toekomst liggen, maar in de meeste gevallen kun je er nu nog volop invloed op uitoefenen.

1. Lees veel

Of je nu leest voor je plezier of om meer kennis tot je te nemen -of beter nog: beide- lees zoveel mogelijk. Lees kranten, tijdschriften, fictie, non-fictie, zelfhulpboeken, alles! Hoe meer je leest over de wereld, de samenleving en de mensen om je heen, hoe beter je alles begrijpt en dus ook kunt navigeren.

2. Zorg goed voor je lichaam

Slecht eten, je gezicht niet schoonmaken voor het slapen gaan, weinig of niet sporten, alcohol drinken en roken. Iets waar we in onze twintigerjaren nog prima maar weg kwamen, maar nu je in de dertig bent toch fysiek steeds zwaarder gaat wegen. En we kunnen dit lichaam helaas niet ruilen in de winkel of recyclen. Pak het nu slim aan en je zult jezelf straks dankbaar zijn.

3. Netwerken

Hoe meer mensen je kent en een goed netwerk om je heen hebt, hoe meer kans op succes in je carrière en leven. Bouw zoveel mogelijk bruggen, want je weer maar nooit wanneer je er over heen zal lopen. Maar dit betekent niet dat je altijd en overal ja en amen moet zeggen. We willen niets liever dan aardig gevonden worden, maar slim netwerken is soms ook op de juiste momenten een ‘nee’ verkopen.

4. Gebruik je tijd en geld om te leren

Nu zijn wij mensen al vanuit onszelf erg leergierig en nieuwsgierig ingesteld en streven we altijd naar meer kennis en ervaring, dus maak hier handig gebruik van en investeer zoveel mogelijk in het vergroten van je wijsheid. Zeker wanneer het je carrière kan ondersteunen. Doe een cursus, workshop, lees veel boeken of volg nog een parttime opleiding. En zorg ook vooral dat je het leuk vindt.

5. Zorg ook voor een gezonde geest

Natuurlijk is een gezond lichaam belangrijk, maar hier heb je niks aan wanneer het in die bovenkamers een warrige of donkere boel is. Vergeet naast het sporten en gezond eten ook niet om goed voor je geest te zorgen. Hiermee bedoelen we het fit houden van je brein; je brein werkt als een spier en wanneer je niet traint, zal de boel slap en futloos worden. Dus zorg voor uitdaging en stimulans. Maar zorg ook om op tijd rust nemen door bijvoorbeeld yoga en meditatie, want dit heldert de boel juist weer op.

6. Weet waar je goed in bent

Zonder passie en ambitie komen we meestal niet ver, maar daarnaast moet ons talentenpakket ook feilloos aansluiten op het doel dat we voor ogen hebben. Is dit niet het geval? Mist er nog iets? Waar wil je beter in worden? Werk eraan. Zorg dat je ze straks kunt inzetten wanneer je die droombaan hebt bemachtigd of nu je net promotie hebt gemaakt.

7. Creëer goede gewoonten

Net als met sporten, het begin is vaak het moeilijkst. Maar als ze eenmaal in je systeem zitten, heb je er veel baat bij. Niet alleen voor nu, maar vooral ook in de toekomst. Grappig: hoe ouder je wordt, hoe meer je merkt dat je de gewoonten, rituelen en gedragspatronen van je ouders, waar je ooit zo’n gruwelijke hekel aan had, zelf ook begint te handhaven. Dit gaat vaak geheel automatisch en doe je misschien al jaren zonder dat je het zelf doorhad. Misschien tijd om eens de balans op te maken: kijk wat echt vanuit jezelf komt en wat vanuit je ouders komt. En vooral: met welke gewoonten ben je blij en welke juist niet?

8. Onderhoud je waardevolle relaties

De mensen om je heen zijn belangrijker dan ooit, vooral wanneer je op ze kunt bouwen. Dit geldt niet alleen voor familieleden, maar vooral ook voor goede vrienden of collega’s. In onze tienerjaren en in de beginfase van onze twintigerjaren socializen we er flink op los en weten we veel mensen aan ons te binden via werk en sociale gelegenheden. Onze ‘social tribe’ groeit snel, waarvan Facebook natuurlijke getuige. Maar naarmate je ouder wordt, weet je ook steeds beter welke mensen écht bij je passen en écht het beste met je voorhebben. Kortom: kaf van het koren scheiden. Verspil je energie niet aan mensen die het niet waard zijn.

Zo sluit je vriendschappen als twintiger en zo als dertiger>

9. Eet lekker én gezond

Dit mag voor jou misschien logisch lijken, wanneer je elke dag luncht met quinoasalade, maar je thirty-something zijn ook de jaren waarin als die magnums, donuts, brownies en nachtelijke broodjes shoarma steeds sneller aantikken. Ga maar vast langzaam afscheid nemen van de tijd waarin je alles kon eten, want no more wanneer je de dertig hebt aantikt. Wanneer je nu alvast leert om gezond voor jezelf te koken, zul je dit in je verdere leven meenemen en er volop van profiteren.

10. Doe je boekhouding

Geld moet rollen, niet? In deze levensperiode willen de meesten zoveel mogelijk werken, geld verdienen en promotie maken, het leven ligt aan je voeten en je hebt dromen en doelen. En wanneer er kinderen op je wensenlijstje staan, tja, die vreten ook geld. Dus mocht een accurate boekhouding nooit een prioriteit zijn geweest: ga zitten en houd precies bij wat er binnen komt en weer uit gaat en wat je grootste kostenposten zijn. Hiermee voorkom je -onvoorziene zaken niet meegerekend- grote problemen op latere leeftijd.

11. Ga reizen!

Je bent jong en je wilt wat hè. Nu zit je nog vol energie en heb je wellicht nog geen kleine koters op de bank zitten of een ring om je vinger. En als ook je werksituatie het toelaat, waarom niet? We blijven vaak in ons werk zitten wegens veiligheid, een bepaald comfort, maar als je altijd hebt gedroomd van die verre reis of een traineeship in het buitenland; nu is de tijd. Verbreed je horizon en verleg je grenzen. Reizen leert je nieuwe dingen over de wereld en jezelf, en dat neem je voor de rest van je leven mee.

12. Wat wil ik nu echt met mijn leven?

Ja, toen ik 21 was en net afgestudeerd, had ik een heel carrièreplan voor ogen. Maar dan rollen er als vanzelf allerlei bijbaantjes, serieuze banen of losse klussen op je pad en voor je het weet ben je ruim tien jaar verder. Of je begon ooit ‘even’ met die simpele baan om wat geld te verdienen, en bent vervolgens jaren blijven hangen. Want je zat er op zich wel lekker, verdiende aardig en hoefde niet over moeilijke zaken na te denken. Herkenbaar? Probeer toch eens stil te staan bij wat je nu echt wilt. Waar ligt je passie? Wat wil je bereiken? Wil je nog reizen of een eigen bedrijf beginnen? Stel jezelf af en toe dit soort vragen, want nu is het de tijd om je slag te slaan en al die had-ik-maars de nek om te draaien.

Levenslessen zijn van alle tijden; Famma’s Muriel geeft 25 lessen die 40-ers aan 30-ers mee willen geven>

Reageer op artikel:
Slimme levensinvesteringen voor wanneer je de dertig aantikt
Sluiten