Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 5 sep 2018

Slow parenting is een nieuwe trend, maar waarom zou je het proberen?

Het zou een ontspannen weekend worden, tot je in de agenda kijkt en ziet dat je hartenlapje om 10 uur moet zwemmen, daarna een verjaardag gevolgd door een speeldate. En de hectiek begint in 3, 2, 1…

Quality time

Hoewel het heel bevredigend kan zijn om een to do-list af te strepen, is het vooral ook heel overweldigend. Voor je het weet, loopt je hoofd over met plannen hoe je dit logistiek allemaal gaat hosselen en ben je overal behalve in het nu. Zo mis je het hele punt van het weekend: samen zijn met het gezin, quality time enzo.

Enter slow parenting.

Slow parenting

Slow parenting draait om onthaasten en kwaliteit in plaats van kwantiteit wanneer het op tijd met het gezin aan komt. Je best doen om rustig aan te doen in plaats van je kinderen van sportclub naar playdate te jagen. Om te beginnen: niet meer leven van verjaardag naar verjaardag, of andere verplichtingen waar je niet écht van geniet of niet écht samen bent. Bij slow parenting kijk je écht naar je kinderen terwijl ze huiswerk maken, aan het spelen zijn of een snack eten. Neem de rust om het moment echt tot je te nemen. Dat kan al het verschil maken en dat gejaagde tempo vertragen.

Gezinsrituelen

Bedenk gezinsrituelen die je door niets of niemand in de weg laat staan. Bijvoorbeeld: op zondag altijd gezamenlijk ontbijten of na het avondeten samen een stuk wandelen. Of nog beter: ruim een tijdsbestek in om he-le-maal niks te doen. Jullie zijn allemaal onder hetzelfde dak en doen je eigen ding. Een beetje lezen, beetje rommelen, beetje bankhangen; en dat allemaal zonder telefoon binnen handbereik.
Ouders en kinderen hebben enorm profijt van dat soort quality time samen en de ruimte hebben om te relaxen en spontane dingen te doen, in plaats van een strak schema op te volgen. Zonder dat word je knap chagrijnig – of nog erger – riskeer je een burn-out. Onderzoek zag al een direct verband tussen gestreste ouders en kinderen die verlangen naar meer vrije tijd.

En hoe lekker is het vooruitzicht van een zaterdag zonder plannen?

Reageer op artikel:
Slow parenting is een nieuwe trend, maar waarom zou je het proberen?
Sluiten