Vind je small talk ingewikkeld? Vanaf nu niet meer
Je hebt mensen die moeiteloos vijf kwartier in een uur lullen met iedereen en z’n moeder. Je hebt ook mensen die een totale black-out krijgen wanneer ze in een lift staan met een collega waar ze niks mee hebben of zich moeten entertainen op een verjaardag waar ze niemand kennen.
Oefening baart kunst
Zelfs als je van nature extravert bent, kost small talk bakken energie. Zeker in deze tijden waarin we gewend zijn in onze telefoon te duiken zodra we even alleen zijn. We willen niet hoogebjaard klinken, maar met wildvreemden kletsen gaat ons niet meer zo natuurlijk af als tien jaar geleden.
Het goede nieuws: het is een kwestie van oefening baart kunst. Je bent prima in staat om een slim, betrokken gesprek te voeren met mensen die je pas net hebt ontmoet. Met deze adviezen klets je makkelijk over koetjes en kalfjes en presenteer je de leukste, gevatste versie van jezelf.
1. Hou in gedachte dat het gesprek voor je het weet voorbij is
Als je small talk echt haat, hebben we hier een geruststellende mededeling: het gaat voorbij. Beschouw het gesprek niet als een gijzeling, maar ontspan en probeer te genieten van het zoeken naar gemeenschappelijke interesses. Je kletst vijf, misschien tien minuten als het heel soepel gaat. Dat overleef je wel.
2. Praat de ander meer dan jij? Omarm het
Als je denkt aan tegenpolen binnen een sociale situatie, dan denk je al snel aan extra- en introvert. Dit zijn inderdaad verschillende mensen, maar dat betekent niet dat je daardoor geen goed gesprek kan voeren met elkaar. Integendeel. Extraverte mensen kunnen makkelijk geven, introverte types kunnen goed luisteren. Zit je in ieder geval ook niet met het probleem dat jullie steeds door elkaar heen praten.
3. Stel vragen. Véél vragen
Doet het altijd goed: vragen stellen (zonder het te doen lijken op een kruisverhoor). Zo toon je interesse en verschuif je de focus van jezelf. Maar nogmaals: maak er geen vragenvuur van. Reageer door je eigen gevoelens en ervaringen te delen.
4. Ga voor een andere vraagstelling
Met ‘hoe is het?’ is niet zoveel mis, maar de kans dat deze vraag je een interessant gesprek oplevert, is niet zo groot. Met een paar kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken. Verruil ‘hoe gaat het’ voor ‘hoe gaat het met je sinds je verhuisd bent?’ en vraag in plaats van hoe het thuis is of de jongste het naar z’n zin heeft in groep 3.
5. Stop met denken dat je saai bent
Wanneer je vastzit in je eigen hoofd, kill je het gesprek al voordat het begonnen is. Je denkt misschien dat je niet de grappigste op aard of de interessantste baan ter wereld hebt, maar je hebt wel een uniek perspectief, of een interessante opvatting over iets uit het nieuws of de muziek. Je hebt verhalen en inzichten die alleen jij kan vertellen. De beste gesprekken ontstaan vaak omdat één persoon de moed had een belangrijk of interessant onderwerp op tafel te brengen. Sta jezelf toe om jouw visie te delen en ruimte in te nemen. Zo inspireer je je gesprekspartner ook wat dieper te graven.
6. Praat met je handen
Je wil er natuurlijk niet uit zien als de gebarentolk van het journaal, maar met een beetje geanimeerd praten kom je wel een eind. Met je gezichtsuitdrukking en lichaamstaal kun je de ander laten zien dat je oprecht luistert. Handgebaren kunnen ook ongemakkelijke stiltes voorkomen. Mensen die veel met hun handen praten, krijgen sneller een reactie dan mensen die dat niet doen.
7. Vermijd antwoorden van 1 woord als de pest
Als iemand een vraag stelt, reageer dan met iets waar de ander wat mee kan. Als iemand vraagt naar je zomer, sla je het hele gesprek dood als je alleen antwoordt met ‘leuk’. Vertel specifiek wat je hebt gedaan, zodat je weer handvaten aanreikt waar je gesprekspartner op in kan haken.
8. De zonnige kant: dit kan het startpunt zijn van een nieuwe vriendschap, werkconnectie of zelfs liefde
Small talk is niet het einde van de wereld. Sterker nog: kletsen over koetjes en kalfjes kan het begin zijn van een connectie met iemand met wie je uiteindelijk over allesbehalve koetjes en kalfjes wil praten. Small talk is tappen uit de mogelijkheden. Benader het gesprek met zin in een leuk verhaal, een goede grap, het gevoel dat jullie elkaar snappen – het is de eerste stap naar een betekenisvolle relatie.