Kiki Meijer
Kiki Meijer Nieuws 8 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Verslechtert de smartphone de band met je kind? Onderzoek geeft uitkomst

Scrollen door je Insta-feed, of nog even snel dat appje beantwoorden. Is dit wel verstandig wanneer je baby huilend op jou ligt te wachten? Uit onderzoek van Tilburg University blijkt dat een smartphone schadelijk kan zijn voor de band met jouw kind.

Voornamelijk in het eerste levensjaar is het essentieel dat een smartphone niet meer aandacht krijgt dan je eigen kind. Oogcontact is erg belangrijk voor de band tussen een moeder en haar kind. Een smartphone verslechtert deze band enorm.

Smartphone verpest de band tussen moeder en kind

Je kan de smartphone nog wel gebruiken, maar let op: wanneer je kind in de buurt is, kun je je telefoon maar beter even wegleggen.

Still-face-experiment

Uit onderzoek van Tilburg University is gebleken dat wanneer je als ouder te veel op je smartphone zit, de band met je kind verslechtert. Het onderzoek lijkt op een eerder onderzoek in de jaren 70, namelijk het still-face-experiment. In dit onderzoek werden moeder en baby recht tegenover elkaar gezet.

De moeder moest het kind minutenlang uitdrukkingsloos blijven aankijken en niet reageren op de reacties van haar baby. Dit had als gevolg dat de baby’s moedeloos begonnen te huilen. Onderzoeker Edward Tronick toonde tijdens dit experiment aan dat een moeder niet alleen aanwezig moet zijn voor het kind, maar ook de reactie op het kind van belang is.

Smartphone

Hersenonderzoekster Marionne van den Heuvel vermoedde dat de smartphone een reden kon zijn voor de verslechtering van de band tussen moeder en kind. Zij inspireerde het onderzoek op het still-face-experiment. In haar babylab, met in plaats van microscopen, allemaal speelgoed, bestudeerde zij zo’n vijftig moeders met hun baby’s.

Tijdens het onderzoek kregen de moeders en baby’s beide een EEG-kapje op hun hoofd. In dit kapje, met de look van een badmuts, zitten allemaal sensoren in waarbij je de hersenactiviteit kan waarnemen. Op het moment dat zij oogcontact hadden of samenspeelden, zag je dat de hersengolven gelijk gingen lopen. ‘Alsof ze op dezelfde golflengte zitten’, zegt van den Heuvel. Direct nadat de moeder het oogcontact verbreekt door met een still face naar haar telefoon te kijken, doet de baby er alles aan om de aandacht van haar moeder te vragen.

Nadat Van den Heuvel tegen de moeder zegt weer contact te maken met de baby, is de rust wedergekeerd bij het kind. “We zien ook wel is dat er kinderen zijn die bij de reunie helemaal niet ontspannen zijn, maar juist heel erg overstuur. Ik vind dat altijd wel moeilijk om te zien. Dit kan namelijk betekenen dat ze helemaal niet zo’n fijne, hechte band met hun moeder hebben.”

Conclusie

Het onderzoek toont aan dat het gebruik van een smartphone in het bijzijn van jouw kind jullie band verslechtert. We kunnen dus wel stellen dat je als ouder die smartphone wat minder moet gaan gebruiken.

Van den Heuvel: “Na alles wat ik heb gezien zou ik zeggen dat een telefoon eigenlijk geen plek heeft in een gezin. In ieder geval niet in het eerste levensjaar, omdat je dan vooral met je kind moet spelen, knuffelen en contact zoeken. Een telefoon hoort daar gewoonweg niet bij.”

Wil je meer weten over het onderzoek? Bekijk dan deze video:

 

Waarom je niet op je telefoon moet kijken in het bijzijn van je baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme