Sterre Touw
Sterre Touw Kids 20 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Kinderen zijn teveel afgeleid door hun smartphones pleiten leraren

Kinderen zijn teveel bezig met hun telefoon in de klas en checken voortdurend hun nieuwe berichten. Veel leraren op het voorgezet onderwijs maken zich zorgen over het gebruik van sociale media door de leerlingen. De docenten zijn de smartphones in hun lessen meer dan zat. 

Dat blijkt uit onderzoek van Duo, het bureau voor Onderwijsonderzoek. Zo’n 92 procent van de 1300 ondervraagde docenten geven aan dat de mobieltjes grote invloed hebben op de schoolprestaties van de kinderen

LEES OOK: Waarom likes en tags op Instagram heel belangrijk zijn voor je tiener

Moeite met teksten zonder emoticons

Ja echt, zo erg is het al. De emoticons die kinderen in hun what’s app berichten gebruiken, zijn steeds belangrijker geworden voor het interpreteren van tekst. Een leraar vertelt in het onderzoek: ‘Ze hebben steeds grotere moeite om de toon of emotie van een tekst in te schatten zonder emoticons. Dit is een generatie aan het worden met weinig onderscheidingsvermogen en ze zijn beïnvloedbaar voor externe bronnen.’ En dat is iets waar we ons zorgen om moeten maken.

Pesten & slaaptekort

Het online pesten groeit steeds meer onder de jeugd en kinderen die ermee te maken hebben, zijn er de hele dag mee bezig. Dus ook tijdens de les. Hun schoolprestaties lijden er onder omdat leerlingen te veel worden afgeleid, slaaptekort hebben en zich minder goed kunnen concentreren. ‘Ze slapen te weinig, want ze gaan door tot 2 à 3 uur ‘s nachts,’ laat één van de docenten weten.

Positief

Toch zien veel leraren ook de positieve kant van het smartphonegebruik onder kinderen. Zo’n 51 procent denkt dat het gebruik van smartphones tijdens de les “een verrijking voor het onderwijs”. Je kunt er bijvoorbeeld online toetsen en quizzen mee doen. Voorlopig blijven de smartphones dus bij veel scholen streng verboden en mogen ze alleen gebruikt worden voor specifieke opdrachten.

LEES OOK: Lerares gebruikt appels om impact van pesten uit te leggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

DUO

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kinderen zijn teveel afgeleid door hun smartphones pleiten leraren
Sluiten