Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Body 11 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

‘s Avonds laat snacken is ongezonder dan je denkt, zo blijkt

‘s Avonds om 10 uur nog even een bakkie chips eten (of chocolade, ijs, noem maar op). Naar bed met trek is immers voor niemand leuk. Niks mis mee, zou je denken. Helaas heeft ‘s avonds laat snacken meer invloed dan we denken. En dat heeft alles te maken met bepaalde hormoonniveaus.

Heb je ook wel eens dat je midden in de nacht wakker wordt en zin hebt om naar een snack te grijpen? Dat is niet zo gek. De wetenschap verklaart het: het ligt aan je hormonen. Zo zit het:

Hongerniveaus

Het blijkt namelijk dat de hormonen die zorgen voor een hongergevoel, bij sommige mensen pieken in de nacht. Dat bleek uit onderzoek van The International Journal of Obesity. Tijdens het onderzoek werden 32 mannen en vrouwen met obesitas gevraagd om te vasten in twee verschillende tijdsperiodes: ze begonnen om negen uur ‘s ochtends of vier uur ‘s middags. Voor die tijd mochten ze nog een lichte maaltijd eten. Tijdens de vastperiodes bekeken de onderzoekers hoe het zat met de hongerhormonen van de deelnemers. Ze vroegen de deelnemers zelf ook om hun honger- en stressniveaus te omschrijven.

Pieken

Wat uit het onderzoek naar voren kwam, was dat de mensen die ‘s nachts vastten, een veel hoger niveau van ghreline (een hormoon dat aangeeft of je honger hebt) in hun bloed hadden. De nachtelijke cravings die je voel zijn dus deels bepaald door je hormonen, aangezien je hongerhormonen ‘s nachts ineens pieken.

LEES OOK: Ha! We wisten het wel: tweederde van de moeders verstopt snacks in huis

Wat ook belangrijk is om te noemen, is dat de onderzoekers aangeven dat de resultaten op iedereen van toepassing zijn – ongeacht het gewicht. Een onderzoeker vertelde dat ze met zekerheid kunnen stellen dat dit patroon van hormoonreacties het risico op ‘overeating‘ in de avond vergroot, in tegenstelling tot in de ochtend.

Let op je patroon

Oké, en nu? Als het snacken wordt veroorzaakt door je hormonen, zal het wel zo zijn, toch? Helaas niet, want de oorzaak van je cravings (oftewel verhoogde hongerhormonen) laat in de avond, hebben dus een verband met stress.

Gelukkig zijn er een paar manieren waarop je je ghrelineniveaus weer kunt stabiliseren en je patroon kan doorbreken. Om te beginnen kun je minder fruit snacken in de avond, aangezien fructose in verband wordt gebracht met hogere ghrelineniveaus. Deze snack kun je makkelijk vervangen door bijvoorbeeld een hartige variant.

Je avondritueel

Omdat je ghrelinespiegels in verband staan met je stressniveau, is een goed avondritueel ook iets wat je kan helpen bij (het voorkomen van) je cravings. Zet je telefoon een paar uur voordat je naar bed gaat op vliegtuigmodus, steek wat kaarsjes aan of ga nog even lekker lezen. Zulke dingen kunnen je helpen om rustig te gaan slapen.

LEES OOK: 25 x snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten

Er zijn ook een aantal trucjes die kunnen helpen om het snacken te verminderen. Zo kan het helpen om alle lichten in de keuken uit te doen, of je tanden alvast te poetsen. En dat hoeft natuurlijk niet omdat je van jezelf niet meer mag snacken, maar meer om je hormoonspiegels op niveau te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme