Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Lifestyle 8 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Yes! Deze 15 snacks zorgen voor een goede nachtrust

Kom jij ‘s avonds ook maar moeilijk in slaap en word je de volgende dag uitgeput wakker? Goed nieuws! Door slim te snacken is schaapjes tellen straks misschien wel voorgoed verleden tijd. Wat eet jij vanavond voor een goede nachtrust?

Op de lijst staan onder andere rijst, tonijn en garnalen: sushi en sashimi voor het avondeten anyone?

1. Walnoten

Walnoten zitten tjokvol tryptofaan. Dit stofje zorgt onder meer voor de aanmaak van het hormoon melatonine, dat je slaperig maakt.

2. Amandelen

Amandelen zijn rijk aan magnesium. En magnesium zorgt voor een goede nachtrust. Als je lichaam te weinig magnesium heeft, lig je vaker midden in de nacht wakker.

3. Kaas

Calcium, dat onder ander te vinden is in kaas helpt je lichaam bij de opname van tryptofaan. Een lekker kaasplankje is dus hartstikke goed voor het slapengaan. Doe er wat walnoten bij voor de tryptofaan en je zit goed. Oh en van kaas leef je langer. Kom maar door met de Goudse jong belegen en komijnekaas!

4. Sla

Schep bij het avondeten wat extra sla op. De sappen in sla bevatten namelijk een stofje dat dezelfde werking heeft op je hersenen als opium en je slaperig kan maken. Al zal je er niet gauw high van worden. 😉

5. Pretzels

Krakelingen gedipt in chocolade: het is niet alleen lekker maar ook een ideale snack voor een betere nachtrust. Pretzels worden snel verteerd en zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Na het eten van een paar pretzels zul je je al snel slaperig voelen.

LEES OOK: Zes uur slaap is dus bijna net zo slecht als helemaal niet slapen

6. Tonijn

Tonijn is rijk aan vitamine B6, een belangrijke vitamine voor iedereen die beter wil slapen. Zonder genoeg vitamine B6 in je lichaam maak je niet genoeg van de slaaphormonen serotine en melatonine aan. Die slaaphormonen zijn essentieel voor een goede nachtrust.

7. Rijst

Voor witte rijst geldt hetzelfde als bij de pretzels: het zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Volgens een onderzoek in de Journal of Clinical Nutrition moet je jasmijnrijst hebben als je het snelst in slaap wilt vallen.

8. Kersensap

Onderzoekers van de Universiteit van Rochester en Pennysylvania hebben ontdekt dat het drinken van kersensap zorgt voor een melatonineboost. Voor het onderzoek moesten testpersonen die last hadden van slapeloosheid kersensap drinken, een andere groep kreeg een placebo. De kersensap drinkers merkten dat ze beter hadden geslapen, de placebo groep niet.

9. Ontbijtgranen

Ontbijtgranen voor het slapengaan: het moet niet gekker worden! Toch is ook dit een ideale snack voor een goede nachtrust. Een kommetje cornflakes combineert calcium (uit de melk) en koolhydraten (uit de ontbijtgranen) een dubbele slaap booster. Best gek dus eigenlijk dat we het als ontbijt eten.

10. Kamillethee

Kamillethee, het ideale drankje om te ontspannen (naast een lekker wijntje natuurlijk 😉 ). Kamillethee zorgt voor een hogere dosis van het stofje glycine. Dat stofje zorgt er weer voor dat je spieren lekker ontspannen.

LEES OOK: Napercise: sporten door te slapen, ja dat kan!

11. Passievruchtenthee

In Australie zijn wetenschappers erachter gekomen dat je beter slaapt als je een uur voor bedtijd een mok passievruchtenthee drinkt. De passievrucht heeft een grote hoeveelheid Harman alkaloïden, een moeilijk woord, maar het zorgt er in ieder geval voor dat je lekker kan slapen.

12. Honing

Ook de natuurlijke suikers in honing verhogen je bloedsuikerspiegel. Hierdoor komt tryptofaan sneller bij je hersenen. En krijgt je lichaam sneller een seintje dat het tijd is voor een dutje. Een theelepeltje honing door je kamillethee levert dus een goede combinatie op.

13. Boerenkool

Oke, je moet er van houden. Maar boerenkool zit bomvol calcium. En je kunt er de lekkerste gerechten mee maken. Lekker opeten dus!

14. Kreeft en garnalen

Ben je dol op zeevruchten? Dan is dit een fijne! Kreeft en garnalen zijn slechts twee van de vele soorten die vol tryptofaan bevatten om je sneller in slaap te laten vallen dan Klaas Vaak zand in je ogen kan strooien.

15. Hummus

Hmmm, hummus! Neem bij de lunch lekker wat hummus op crackers. Of snack het weg, ‘s avonds op de bank. Gesnurk rond de avonduren, in zicht.

Zo schattig! 16 smoesjes van kinderen om nog lang niet te hoeven slapen..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme