Gebruikt je kind Snapchat? Zo zorg je ervoor dat hij of zij er veilig gebruik van maakt

Kinderen Maaike van de Graaf 15 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Schermen zijn niet meer weg te denken uit onze levens, zo ook voor onze kinderen. Geregeld kijken ze video’s van vloggers óf sturen ze foto’s en filmpjes via Snapchat. Maar wat houdt de app eigenlijk in? En is het wel veilig voor je zoon of dochter om gebruik te maken van Snapchat?

In dit artikel lees je alles wat je als moeder wil weten over de razendpopulaire app.

Wat houdt de app in?

Eerst even over wat Snapchat nou eigenijk inhoudt. Want buiten dat het een app is waarmee je berichtjes kunt sturen, is het ook een zogeheten virtuele fotocabine. Daarmee kunnen gebruikers direct een foto of video maken en dit sturen naar hun vrienden. Zo’n foto of video wordt ook wel een ‘snap’ genoemd. Wanneer gebruikers hun foto of video delen met hun vrienden, kunnen zij daarop reageren.

Het kenmerkende aan Snapchat is dat de video’s en foto’s niet automatisch worden opgeslagen, waardoor ze eigenlijk ‘nergens’ meer zijn. Enerzijds is dit natuurlijk positief op het gebied van privacy, anderzijds heb je als ouder zo weinig grip op wat je kind stuurt. De chatfunctie – waarin gebruikers met elkaar kunnen praten – wordt ook niet opgeslagen.

Naast het sturen van foto’s en video’s kunnen gebruikers ook games en quizzen spelen met vrienden, kunnen ze video’s van beroemdheden kijken en zelfs videobellen.

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind gebruikmaken van Snapchat?

Hoewel er in de gebruiksvoorwaarden staat dat gebruikers van Snapchat minimaal dertien jaar oud moeten zijn om gebruik te kunnen maken van de app, wordt daar niet echt op toegezien. Gebruikers kunnen makkelijk hun geboortedatum vervalsen. Als ouder moet je dan dus ook optreden als poortwachter.

Wat zijn de nadelen van de app?

Er zitten natuurlijk een hoop leuke en sociale elementen aan Snapchat en dus kan het goed zijn dat je kind het te gek vindt om de app te gebruiken. Toch zijn er gevaren. Zoals op veel social mediakanalen kunnen foto’s en video’s namelijk in handen van mensen komen die dat eigenlijk niet mogen hebben. Het is als ouder dan ook goed om te weten welke nadelen er aan de app zitten.

Kinderen zijn ervan overtuigd dat hun foto’s voor altijd zullen ‘verdwijnen’, maar dat is niet helemaal terecht

Hoewel foto’s en video’s over het algemeen automatisch worden gewist, is het als ouder goed om te weten dat er altijd nog een screenshot van gemaakt kan worden. Pedagogen raden dan ook aan aan ouders om hun kind duidelijk te maken dat een screenshot makkelijk genomen is en een foto of video alsnog in handen van iemand anders is.

De ‘screenshot-waarschuwing’ is niet waterdicht

Het klopt dat Snapchat een waarschuwing geeft wanneer een gebruiker een screenshot maakt van een foto of video van een ander. Toch is het zo dat de waarschuwing niet altijd werkt, blijkt uit onderzoek. En dus kan het zomaar zijn dat er screenshots zijn gemaakt van de foto’s en video’s van je kind zonder dat hij of zij dat weet.

Omdat snaps verdwijnen, kunnen ze niet worden gecontroleerd

De snaps verdwijnen in principe gewoon van de telefoon van je kind zodra ze zijn verstuurd en dus valt er als ouder weinig te controleren. Het is namelijk onmogelijk om erachter te komen wat voor een foto’s of video’s je kind stuurt naar andere gebruikers.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind veilig gebruik kan maken van Snapchat?

Mocht je er als ouder voor kiezen om je kind gebruik te laten maken van Snapchat, dan is het ten eerste verstandig om vooraf een gesprek te hebben over veiligheid en verantwoordelijkheid in de virtuele wereld. Wees transparant en laat je kind weten dat je het account regelmatig zal monitoren, omdat het nou eenmaal jouw taak is om hem of haar te beschermen.

Vraag ook vooral aan je kind of hij of zij de app kan laten zien. Vraag wat voor een functies erop zitten zodat je als ouder weet hoe de app in elkaar zit. Ook krijgt je kind op die manier het idee dat je geïnteresseerd bent en zul je zien dat ze open erover blijven communiceren.

Duik in de instellingen

Experts raden ouders aan om in de instellingen van de app te duiken en het een en ander aan te passen. Zo beperk je nog enigszins de blootstelling van de foto’s en video’s van je kind. Benieuwd hoe je de instellingen moet veranderen? We delen hieronder een klein stappenplan.

  1. Ga op de telefoon van je kind naar app-instellingen, dat herken je aan het tandwiel pictogram naast de profielafbeelding.
  2. Scroll omlaag naar het gedeelde ‘Wie kan’ en breng vervolgens deze privacy-aanpassingen aan:
    1. Kies voor bij ‘Contact met mij opnemen’ en ‘Mijn verhaal bekijken’, ‘Mijn vrienden”‘en niet ‘Iedereen’.
    2. Selecteer bij ‘Zie mijn locatie’ de optie ‘Spookmodus’ zodat niet iedereen kan zien waar je kind zich bevindt.
    3. Deselecteer ‘Snel toevoegen’ zodat andere app-gebruikers toestemming moeten vragen aan je kind om in zijn of haar vriendenlijst te staan.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme