Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 16 okt 2017

6 x manieren om je kinderen (en jezelf) ‘s ochtends sneller de deur uit te werken

Iedereen wakker maken, aankleden, haren doen, tanden poetsen, tassen inpakken, lunch maken, nog een poging tot tandenpoetsen doen, eten, weggaan. Niemand heeft een drukkere ochtend dan een vader of een moeder. Met dit lijstje gaan je ochtenden in ieder geval een klein stukje sneller en (hopelijk) ook meer gesmeerd.

1. Bereid de ochtend de avond van tevoren voor

We weten het, je wil ‘s avonds het liefst eindelijk even op de bank zitten als dat kan. Dat kan ook, als je maar vlak voordat je naar bed gaat al wat voor de volgende ochtend voorbereidt. Alleen al het klaarleggen van kleding of de tafel dekken voor het ontbijt zijn kleine dingen die een ochtend een stuk soepeler laten verlopen.

2. Berg spullen slim op

Omdat je ‘s ochtends geen tijd hebt om de hele tijd te checken of iedereen alles heeft, is het handig om spullen zo op te bergen of neer te leggen, zodat je ze niet vergeet zonder dat je er extra over na hoeft te denken. Leg je opladende telefoon bijvoorbeeld op de rugtas van je kind, zodat je bij het weggaan twee vliegen in één klap hebt.

LEES OOK: Zo ziet de ochtendroutine van een werkende moeder met vier kinderen eruit

3. Te laat komen heeft consequenties

iPads, telefoons en televisies zijn heilig. Zorg er daarom voor dat wanneer je kroost ‘s ochtends weer eens aan het treuzelen is, waarna jullie een kwartier te laat op het schoolplein staan, dat kwartier van bijvoorbeeld hun beeldschermtijd wordt afgetrokken. Snelheid kun je natuurlijk ook belonen, door de tijd die ze eerder klaar zijn juist bij hun beeldschermtijd op te tellen.

4. Maak er een race van

Vooral een fijne als je meerdere kinderen in huis hebt rondrennen. De race begint bij het opstaan, en eindigt zodra de laatste taak volbracht is. Wie het eerst klaar is krijgt een beloning. Of gewoon de eer, natuurlijk.

5. Zet timers

In plaats van de hele tijd op de klok te moeten kijken en door het huis te moeten schreeuwen hoeveel minuten er nog over zijn, kun je beter timers en/of wekkers zetten. Instrueer je kinderen welke timer waar voor geldt, en als ze er eenmaal aan gewend zijn, is je ochtend een geoliede machine.

6. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk

Investeer bijvoorbeeld in een koffiezetapparaat met een timer, en een uitgebreid bakje waar het hele gezin zijn of haar telefoon, portemonnee en sleutels in kwijt kan.

Et voilà: daar is ie: de ideale ochtenroutine voor peuters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

GH

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 x manieren om je kinderen (en jezelf) ‘s ochtends sneller de deur uit te werken
Sluiten