Deze 9 alledaagse gewoontes zorgen ervoor dat je sneller de griep krijgt

De griepepidemie die op dit moment heerst, is geen grap. Als je hem al hebt gehad, weet je dat dagenlang álles pijn doet en de koorts ervoor zorgt dat je je bed uitdrijft. Nog niet geveld? Haal dan alles uit de kast om te voorkomen dat de epidemie je eronder krijgt. 

Afgelopen week was in het nieuws dat het aantal griepgevallen in Nederland weer stijgt. We zijn er voorlopig dus mooi niet vanaf met z’n allen. Voor nu is het dus zaak om je immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden. Eet je groente en fruit en pak alle slaap die je pakken kan en vermijd de volgende alledaagse gewoontes om de horrorgriep ver buiten de deur te houden.

1. Vergeten je duimen te wassen

Iedere pannenkoek snapt dat je je handen moet wassen om ziektekiemen uit de buurt te houden. Je handen goéd wassen is echter nog een hele kunst. Veel mensen vergeten namelijk hun duimen goed mee te nemen, terwijl deze vinger juist het meest in aanraking komt met vieze oppervlaktes (je telefoon, de afstandsbediening).

2. Je tas op de grond zetten

We doen het allemaal wel eens, maar het is eigenlijk gewoon vragen om ellende. Zeker wanneer je je tas op een toilet of restaurant aan je voeten zet en vervolgens weer op een tafel of aanrecht slingert. Heb je dat al gedaan en is je tas van leer? Dan kun je hem het best schoonmaken met milde gezichtszeep. Meng het met twee kopjes warm water en verwijder de viezigheid met een doekje.

3. Tandenborstels te dicht bij elkaar zetten

Je wil het niet weten, maar toch is het zo: stafylokokken, streptokokken en e.coli vieren allemaal feest op je tandenborstel. Leen dus nooit je tandenborstel uit en zet hem ook niet tegen die van je partner aan.

4. Vergeten alle handvaten schoon te maken

We poetsen altijd braaf de deurknoppen, maar slaan de handvaten van alle (keuken)kastjes nog wel eens over. Het liefst maak je ze, zeker in dit seizoen, om de dag even goed schoon met een doekje. Als er een zieke in huis is het liefst zelfs iedere dag.

5. Binnenshuis schoenen dragen

Je schoenzolen zijn overal geweest en die ziektekiemen sleep je dus allemaal mee naar binnen. Dat is genoeg reden om je schoenen bij de voordeur uit te doen, toch?

6. Je lunch aan je bureau eten

Sorry dat we het nieuws moeten brengen, maar je bureau is viezer dan de gemiddelde toiletbril. Het laatste wat je dus moet doen is je lunch met je handen opeten aan je bureau. Schuif gewoon gezellig aan de lunchtafel met je collega’s of desinfecteer in ieder geval je handen en bureau voordat je een boterham naar binnen schuift – als het echt niet anders kan.

7. Je telefoon meenemen naar de wc

Op de plee heb je eindelijk een paar minuten rust om ongestoord te appen, maar alles wat je meeneemt naar het toilet komt onvermijdelijk in aanraking met poepbacteriën. Om die te doden, kun je je telefoon het best afnemen met een doekje met alcohol. Maar nog beter: laat je telefoon lekker liggen, dan heb je tenminste een echt rustmoment.

8. Vergeten yoghurt te eten

We verzinnen het niet: volgens onderzoekers gaan de probiotica in yoghurt de strijd aan met griep. Persoonlijk hebben we nul zin in zuivel bij keelpijn, maar de yoghurt zou zelfs goed zijn bij luchtweginfecties. Lekker met blauwe bessen; die versterken ook meteen je immuunsysteem.

9. Te lang wachten met je bed verschonen

We kunnen wel 180 dingen bedenken die wel leuker vinden dan het bed opmaken (alsof je armen altijd net 5 centimeter te kort zijn), maar lakens zijn een oase van bacteriën. Je kan je bed iedere twee weken verschonen, maar een keer per week is beter. Was ze dan ook op een lekker hoge temperatuur om er zeker van te zijn dat je al die ziektekiemen uitroeit.

Good Housekeeping

Reageer op artikel:
Deze 9 alledaagse gewoontes zorgen ervoor dat je sneller de griep krijgt
Sluiten