Kids 9 mrt 2016 Redactie

Snik! Brievenrubriek Achterwerk stopt ermee

Ben je geboren in de jaren zeventig en tachtig, dan ken je de legendarische rubriek Achterwerk uit de VPRO Gids vast nog wel. Na veertig jaar stopt de rubriek ermee. Wij pinken een traantje (of twee) weg!

Vanaf 1976 kon ieder kind zijn ei kwijt. Van ervaringen dromen, angsten, ergernissen tot aan fantasieën, raadsels en tips. In de vorm van moppen, puzzels, verhalen en tekeningen. Wat begon als een rubriek voor jonge kinderen eindigde als een podium voor pubers. En het werd een belangrijke uitlaatklep en plek voor kinderen waar je gewoon jezelf kon zijn en je nergens voor hoefde te schamen.

Achterwerk uit de VPRO gids

Achterwerk uit de VPRO gids

Van de rubriek werd ook een televisieserie gemaakt : Achterwerk in de kast. De vele biechten, uiteenzettingen, odes en dromen maakten Achterwerk in de kast tot een cult klassieker. Deze video van jongen met zijn kip is briljant:

Volgens VPRO redacteur Elja Looijestijn is het internet de grote boosdoener. ‘Online zijn er tegenwoordig honderden plekken waar de jeugd terecht kan met onzekerheden over hun uiterlijk, sluimerende verliefdheden of problemen met juf of meester. Bovendien krijgen ze daar meteen een reactie, in plaats van weken te moeten wachten op het slome drukkerijschema van een weekblad’ ,zo schrijft zij in haar afscheidsbrief.

Ga jij de rubriek ook zo missen? Reageer via Facebook>

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Snik! Brievenrubriek Achterwerk stopt ermee
Sluiten