Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 7 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Ben je ook een fan van snoozen? Dit is waarom het hartstikke ongezond is!

Toegegeven; snoozen is heerlijk. Al gaat het om 5 minuutjes extra slaap, het voelt als een heuse traktatie op de vroege ochtend. We weten stiekem wel dat we er helemaal niets mee opschieten, want je voelt je bij de tweede wekker echt niet meer uitgerust. Sterker nog, het lijkt wel alsof je nog vermoeider bent dan tevoren. En helaas is dit ook het geval. Snoozen is helemaal niet gezond voor je. Zowel om deze reden als de volgende;

1. Een slaperig gevoel

Je dénkt misschien wel dat je lichaam nog eventjes wat rust krijgt als je een tweede alarm zet. Maar zodra dit alarm afgaat is je lichaam helemaal in de war. Moet je nu in de slaapstand blijven of juist wakker worden? Het slaperige gevoel dat ontstaat staat in de medische wereld bekend als slaapinertie. Hoewel je misschien maar 5 minuutjes langer slaapt kan dit slaperige gevoel de hele dag aanhouden. Je kunt beter je ogen openhouden en eventjes de tijd nemen om goed wakker te worden.

2. Verstoord slaapritme

Ons lichaam en brein houden van routine. Daarom is het belangrijk om iedere avond op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en iedere ochtend om dezelfde tijd op te staan. Een consistent slaapritme zorgt voor een goede nachtrust en een gezonde biologische klok. Zelfs een paar minuutjes extra slaap kunnen je slaapschema aardig in de war schoppen. En zelfs een half uurtje extra langer serie kijken zorgt ervoor dat je de volgende ochtend wil snoozen. Slapeloosheid is geen pretje, dus laat die snoozeknop achterwege!

LEES OOK: Heb je problemen met slapen? Probeer deze methode!

3. Verzwakt immuunsysteem

Je zou misschien denken dat je lichaam op den duur gewend raakt aan je snooze patroon, maar niets minder is waar. Het verstoren van je slaapritme kan op de lange termijn een negatief effect hebben op je gezondheid. Wat dacht je van hoofdpijn en een energieloos gevoel? Een onnatuurlijk slaapritme kan zelfs het immuunsysteem schaden, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes.

4. Tijdsverspilling

Wanneer er een intellectueel proces nodig is om uit te zoeken of het écht tijd is om op te staan – “Hoeveel tijd heb ik nodig om mijn tanden te poetsen.” “Kan ik mijn haren nog wassen?” – wordt het hele proces vervelend en vermoeiend. Zelfs als het maar een seconde duurt verspilt het beslissen om op te staan of in bed te blijven uiteindelijk een deel van je kostbare tijd. Uiteindelijk is het makkelijker om gewoon op te staan!

5. Stress

Als je op tijd opstaat kunnen er alsnog dingen misgaan – een vertraagde trein of een lekkende koffiebeker -, maar over het algemeen kun je je aan je strakke schema houden. Wanneer je snoozed is de kans groot dat je de hele ochtend aan het haasten bent. En een ieder weet dat haast flink wat stress teweeg brengt. Houd je aan je eerste alarm om de dag positief te beginnen!

LEES OOK: Venus vs Mars: slapen mannen daadwerkelijk anders dan vrouwen?

6. Vreetbuiten

Hoe langer je snoozed, des te minder tijd je overhoudt om te ontbijten. Een croissantje on the go of een sapje vullen je maag helaas niet voor lange duur. Deze snelle snacks zitten vol suikers en koolhydraten en stillen je honger maar even. Daarom is de kans groot dat jouw maag ruim voor lunchtijd begint te knorren. Probeer die snoozeknop te vermijden om een uitgebreid ontbijtje te bereiden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme