Redactie
Redactie Eten 27 jul 2016

So long, sojamelk

Eerst dronk iedereen gewone melk. Dat was normaal, want je weet: melk is goed voor elk en zo. Toen ik ooit als student in een café werkte hoorde ik nooit iemand om een cappuccino ‘met magere melk’ vragen.

Dat was toen. Want nu heeft de ‘skinny cappuccino’ een eigen plekje op het menu van Starbucks gekregen. Evenals amandel- en sojamelk.

Ik geef toe dat ik een tijdje ook meedeed aan de soy & skinny hype, maar toch moest concluderen dat ik m’n cappuccino gewoon oprecht lekkerder vond als de melk minder water en vooral: romiger was. Dat werd dus back to full cream.

Kentering

Ik ben niet de enige, want sinds de gloriedagen van sojamelk ziet het product dit jaar een kentering: de verkoop is met maar liefst 60 procent gedaald. NB: de cijfers in dit artikel gaan over Amerika.

De belangrijkste oorzaak is, zo schrijft Fortune, dat er al jaren verhalen over de keerzijde van sojamelk de ronde doen, en het gegeven dat het niet per se goed voor je is. Waar de melk eind jaren ’90 juist populair werd omdat het zou helpen tegen hart- en vaatziekten, bleek een paar jaar geleden dat die claim toch niet zo stellig aangenomen kon worden. Tevens werd een verband gelegd tussen sojamelk en een verhoogd risico op borstkanker. Om het af te toppen bleek sojamelk genetisch gemodificeerd te zijn. So long, sojamelk.

Winnaars: amandelmelk en kokosmelk

De één z’n dood, is de ander z’n melk, want naast een verdrievoudiging van de verkoop van amandelmelk is ook de verkoop van kokosmelk sinds 2011 met maar liefst 150 procent toegenomen. Amandelmelk zou gezonder zijn, 50 stuks minder calorieën en een luttele twee gram minder vet bevatten dan sojamelk.

Maar ook amandelmelk is niet zalig(makend), want een stuk minder milieuvriendelijk. Er is relatief veel water voor nodig om amandelen te kweken, en nog meer water om er melk van te maken.

Melk versus astma, ADHD, diabetes en kanker

Natuurlijk zijn er mensen die om gezondheidsredenen of allergieën geen gewone (koe)melk drinken. Naar verluidt is maar liefst 75 procent van de wereldbevolking lactose-intolerant, om maar de grootste ‘boosdoener’ te noemen.

Ook is men er lang niet meer zo zeker van dat melk inderdaad zo goed is voor elk, want er bestaan ook onderzoeken die een verband duiden tussen koemelk en astma, ADHD, diabetes en kanker. De belangrijke eiwitten die volgens de historische overlevering zo goed zouden zijn voor je spieren, kun je ook uit andere voedingsmiddelen (groenten, bijvoorbeeld) halen, weten we inmiddels.

Dan schijnt er trouwens ook nog quinoamelk te zijn, maar dat heb ik nog niet voorbij zien komen bij de Starbucks, want dat wordt vooralsnog alleen in de natuurwinkel verkocht.

De moraal van het verhaal: bestel die koffie maar gewoon zwart.

Koffie, iemand? 12 x waarom koffie goed voor je is (hallelujah, ja je leest het goed) >

Reageer op artikel:
So long, sojamelk
Sluiten