Leanne Hansma
Leanne Hansma Gezondheid 9 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Even offline: op deze manier hou jij een social media detox 

We moeten altijd maar online zijn. Een appje beantwoorden hier, een foto plaatsen daar en ondertussen ook nog de updates van al onze vrienden bijhouden. Tien keer per dag (of misschien wel vaker) Instagram of Facebook checken is er niks bij.

Tegenwoordig lijkt het wel of we niet meer zonder mobiel en social media kunnen. Reageer je een keertje niet, krijg je dat vaak meteen te horen. En de druk om het perfecte leventje te hebben ligt zwaar op onze schouders. Hoe lekker zou het zijn om even offline te gaan. Met deze tips voor een social media detox kun je het loslaten:

Take your time

Spreek je met jezelf af hoeveel tijd je per dag mag besteden aan bepaalde apps en social media. Denk er ook eens over na hoe lang je in totaal met je telefoon bezig wilt zijn. Hou je ook echt aan de afspraken die je hier over maakt met jezelf. Zet bijvoorbeeld een timer of hou de klok in de gaten. Sommige telefoons houden ook de schermtijd bij, kijk eens of dat bij jouw telefoon ook het geval is.

Verder is het belangrijk dat je je telefoon gewoon een paar uur met rust kunt laten. Leg hem ergens op een plek waar je hem niet snel in het oog hebt en probeer er even niet naar om te kijken. Of ga in plaats van appen eens in het echt bij die vriendin langs om bij te kletsen.

Stel je meldingen anders in

Gedurende de dag krijgen we een waslijst aan notificaties binnen. De meesten zijn waarschijnlijk van die ene vriendin die je weer in een meme heeft getagd. Wil je dat zien? Misschien. Moet je dat nu direct? Vast niet. 

Kijk eens per (social media) app naar de instellingen van je meldingen. Misschien kun je notificaties van de ‘vind-ik-leuks’, privé mails en berichten met foto’s van de kinderen van je tante wel even uitzetten.

Om je goede nachtrust te bewaken kun je bijvoorbeeld vanaf een uur voordat je naar bed gaat tot de volgende ochtend je telefoon op vliegtuigstand of ‘niet-storen’ zetten. Je krijgt dan geen meldingen meer. Geen tingeltjes, trillingen of oplichtende schermen, lekker rustig aan je hoofd.

(Ont)volg je hart

Scroll eens door je Instagram feed, je Facebook tijdlijn, je Pinterest borden en noem maar op. Bedenk dan eens van welke mensen, bedrijven en content je echt blij wordt en waar je juist een vervelend gevoel van krijgt. Krijg je een lach op je gezicht bij het zien van de foto van die ene vriendin? Top, blijf haar lekker volgen. Voel je je dik of saai na het zien van het filmpje van iemand anders? Stop: dit is het moment om op zoek te gaan naar de ontvolg/ontvriend-knop. Wanneer je je social media accounts ‘opgeschoond’ hebt, zul je zien dat het niet alleen daar veranderd, maar ook in je hoofd rust geeft.

Wat geldt voor het ‘opruimen’ van je social media, werkt ook met alle apps op je telefoon. Bekijk eens welke apps je veel gebruikt en welke niet. Met welke app kun je echt niet zonder? Waar haal je inspiratie vandaan? Als je dat weet kun je bepaalde apps van je telefoon verwijderen. Opgeruimd staat netjes.

Wees jezelf

Deel online alleen de dingen waar je écht gelukkig van wordt of door geïnspireerd raakt. Geniet weer van de momenten zonder telefoon en zonder social media. Probeer niet meteen bij de eerste volgende mooie gebeurtenis je mobiel uit je tas te vissen voor een insta-waardige foto, maar blijf lekker even in dat moment.

Hoe zit het eigenlijk met je kleine en schermtijd, heb je daar regels voor? Zo voed je je kind met weinig schermtijd op!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Even offline: op deze manier hou jij een social media detox 
Sluiten