Janne Vogel
Janne Vogel Lifestyle 17 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Waarom stoppen met sociale media zo’n gek idee nog niet is

Sociale media zijn allemaal leuk en aardig, maar ondertussen ontzettend verslavend. Een leven zonder je favoriete apps kun je je waarschijnlijk niet meer voorstellen, maar stiekem was de post-smartphone periode misschien wel een stuk prettiger.

Hoe een leven zonder sociale media eruitziet? Wij schetsen een beeld voor je.

Je werkt sneller en beter

Als je niet wordt afgeleid door trillende mobieltjes en tablets om je heen, vliegt je productiviteit plotseling de pan uit. Sociale media storen ons; ook als we onze smartphone wegleggen, zijn we met onze gedachten vaak toch nog bij de apps. We nemen (te) vaak een pauze om eventuele gemiste berichten te checken en zijn constant met de apparaatjes bezig. Eigenlijk zijn we non-stop aan het multitasken. Vermoeiend.

Je bent creatiever

Als je het gevoel hebt dat je vastloopt qua creativiteit en nieuwe ideeën, kan het zijn dat dit alles te maken heeft met je sociale media-gebruik. De sleutel tot creativiteit is volgens deskundigen het nemen van pauzes, terwijl je bezig bent met iets anders dan sociale media. Zelfs als je sociale media op de achtergrond houdt, blijven ze funest voor je creativiteit.

Aan het begin voel je je gestrest

Op de lange termijn is het goed om te stoppen met sociale media, maar op de korte termijn voel je je waarschijnlijk angstig en gestrest. Deze gevoelens worden veroorzaakt doordat je je opeens niet meer verbonden bent met de rest van de wereld. Als je dat normaal gesproken wel bent, moet je een soort van afkicken. Meestal duurt deze rehab-periode gelukkig maar een paar dagen en begint daarna de rest van je leven.

Je voelt je minder gestrest

Omdat je vrijwel altijd en overal sociale media kunt gebruiken, voel je vaak onbewust de behoefte om ALLES in de gaten te houden; 24/7. Door dat constant online zijn maakt je lichaam extra cortisol aan. Dit stresshormoon maakt dat je je onrustig en gestrest voelt, en vergroot zelfs de kans op een depressie. Je cortisol level daalt naarmate je afstand neemt van sociale media. Je wordt er kalmer van en kunt je makkelijker focussen.

LEES OOK: Dit is hoe social media ons brein beïnvloedt (en dat is best schokkend)

Je voelt je zelfverzekerder

Waarschijnlijk laat je je op sociale media alleen van je beste kant zien. Je laat onbewust zien wat anderen wíllen zien; alleen de interessante, blije en bijna perfecte stukjes van ons leven zetten we online. Dit lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar doordat je iedereen alleen op zijn best ziet, voelt het al snel alsof je tekortschiet. Waarom zijn anderen altijd blij, altijd mooi en altijd gelukkig? Als je jezelf op een negatieve manier vergelijkt met anderen, levert je dit waarschijnlijk niets anders op dan een grote deuk in je zelfvertrouwen. Stoppen met sociale media maakt dat je je op lange termijn veel gelukkiger en zelfverzekerder voelt. Iets om over na te denken.

Je slaapt meer

Je denkt dat je voor het slapengaan alleen dat ene berichtje nog even checkt, maar voor je het weet lig je urenlang te scrollen, liken en taggen. Je voelt ‘m vast al aankomen: als je stopt met sociale media, ga je dit probleem uit de weg. Denk er eens over na: iedere avond een klein uurtje online voor je gaat slapen: dat is mooi zeven uur in de week. Bijna een hele werkdag! Zonde van de tijd, niet?

Je real life relaties worden hechter

Sociale media kunnen een ideale manier zijn om in contact te blijven met oude vrienden en bekenden, maar stoppen met online zijn maakt je tastbare vriendschappen tien keer zo sterk. Face-to-face relaties zijn al veel krachtiger dan online vriendschappen, maar door een pauze te nemen van sociale media focus je je automatisch meer op deze mensen. En dat werpt zijn vruchten af.

Je verveelt je minder snel

Wat doen we als we ergens even moeten wachten of in de rij staan? Juist ja, we toveren onze smartphones tevoorschijn. Gek genoeg werkt dit eigenlijk totaal niet; gedachtenloos scrollen langs berichten die we die dag al tien keer voorbij hebben zien komen, maakt dat we ons juist meer vervelen dan dat we er een tijdschrift of boek bij zouden pakken. Een activiteit die onze hersenen laat werken doodt de tijd pas echt.

Je zit minder

De hele dag zitten kan net zo schadelijk zijn als roken, beweren onderzoekers. En zeg zelf, als we eindelijk vrije tijd hebben na een lange werkdag, checken we onze sociale media. Door uit te loggen houd je enorm veel tijd over voor andere, gezondere activiteiten. Tuurlijk, je kan gaan Netflixen, maar je kan ook een wandeling maken met de hond of eens een spinningklasje meepakken. It’s up to you.

LEES OOK: ‘Mijn man is verslaafd aan social media en het verwoest ons huwelijk’

Je leert meer over jezelf

Wanneer je stopt met scrollen door de meningen van anderen, zul je er langzamerhand achterkomen wat JOU drijft, in plaats van hen. Afstand nemen van sociale media maakt dat je niet constant meer bevestiging, feedback en aandacht nodig hebt van anderen; direct of indirect. Dat relevant willen zijn in de ogen van een ander neemt af, waardoor je jezelf beter leert kennen. Klinkt goed, toch?

Je wordt besluitvaardiger

De normen en waarden van het gros van de mensen wordt beïnvloed door wat ze lezen op sociale media. Over veel beslissingen wordt niet eens echt nagedacht, het is een soort collectief bewustzijn. Door te stoppen met sociale media leer je zelf nadenken en onafhankelijk knopen door te hakken en keuzes te maken. Op zich best prettig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RD

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme