Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 16 feb 2016

Sofie van den Enk: ‘Alle moeders die worstelen met borstvoeding zou ik wel willen omhelzen’

Sofie van den Enk schreef samen met Eva Munnik ‘De melkfabriek – Waarom borstvoeding te gek is (en je je niet schuldig hoeft te voelen als het niet lukt)’. Sofie: ‘Het is een borstvoedingsboek dat veel meer nuance en ruimte laat voor de individuele keuzes van vrouwen. Ik weet zeker dat we hier veel vrouwen mee gaan helpen.’

Waarom een boek over borstvoeding?
‘Toen ik bevallen was van mijn oudste miste ik een genuanceerd boek over borstvoeding. Ik las alles wat er over baby’s te lezen viel, maar de toon in die boeken was me iets te dogmatisch. Alsof borstvoeding gaat om de totale bevrediging van het totale moederschap. Ik dacht toen al: er moeten toch meer vrouwen zijn als ik? Die in principe borstvoeding willen geven, maar die ook een eigen leven hebben. Een leven waarbij niet alles draait om het geven van borstvoeding. Ik vond het vreemd dat er voor die vrouwen geen boek was. Omdat ik niet zo’n BN’er wilde worden ‘die een boekje schrijft’, heb ik het alleen geconstateerd, maar er niets mee gedaan. Toen ik er bij de geboorte van mijn tweede achter kwam dat dat boek er nog steeds niet was, dacht ik: ok, dan ga ik het dus schrijven.’

Hoe reageren vrouwen als je zegt dat je een boek over borstvoeding hebt geschreven?
‘Eerst kijken ze me een beetje argwanend aan. Dan vragen ze voorzichtig: ‘Is het een pro-borstvoedingsboek?’ Als ik dan uitleg dat het pro-borstvoeding, maar anti-borstvoedingsmaffia is, dan slaken ze een zucht van verlichting. Haha, dat snap ik wel.’

Waarom ben je tegen de borstvoedingsmaffia?
Nou, het is toch een typisch iets. Ik bedoel: niemand weet precies wie er allemaal lid zijn van deze club. En natuurlijk hebben ze echt wel hun punt gemaakt. Borstvoeding was bijna helemaal uit beeld in Nederland en dat is nu weer op de kaart gezet. Heel fijn, maar nu moeten ze een beetje dimmen. Die fanatieke houding zorgt er bij moeders bij wie het niet lukt voor dat ze een schuldgevoel krijgen. En bij vrouwen die nog niet zoveel weten over borstvoeding roept het juist weerstand op. Toen ik zelf borstvoeding gaf, wilde ik online een voedingsbeha bestellen en belandde tijdens het googelen op een site met ‘de borstvoedingsfoto van de dag’: tepels, veel vlees, peuter aan de borst en aan de andere borst een baby. Ik schrok: is dit mijn voorland? Ben ik op weg naar dit plaatje? Het beeld dat zij scheppen, sluit niet aan bij hoe vrouwen als ik over borstvoeding denken.’


Wat verbaasde je het meest tijdens het schrijven van het boek?

‘Het grootste inzicht dat ik heb gekregen, was dat iets zó belangrijk als borstvoeding enorm trendgevoelig is. Op een gegeven moment was het in, toen was het weer uit. Als individu moet je bepalen waar je staat, dat is al uitdagend genoeg, laat staan dat je je ook nog met ‘de trend’ bezig moet houden. Maar toch wordt dat gedaan, want in tijden dat borstvoeding ‘uit’ was, werd het ook duidelijk minder gegeven.’

En tien jaar geleden was borstvoeding in het openbaar geven veel meer geaccepteerd dan nu. Hoe kijk jij daarnaar?
‘Dat klopt, maar ik vind dat het – juist nu – gewoon moet kunnen. Maar het is in mijn ogen ook niet gek dat mensen daar raar van opkijken. Je kijkt een ruimte rond en dan zit daar ineens iemand met een blote borst. Toch logisch dat je dat opvalt? Ik ben ook weleens weggestuurd bij de Bijenkorf toen ik mijn zoontje borstvoeding gaf. Nu had het er wellicht alles mee te maken dat ik toen op een designbank in de showroom zat. Dat was misschien niet heel handig, haha. Terwijl ik toen echt dacht: daaraan kunnen mensen toch juist zien dat-ie comfortabel zit? Maar het personeel vroeg of ik alsjeblieft naar het restaurant wilde gaan, wat ik natuurlijk heb gedaan.’

Wat is het doel van jullie boek?
‘Het is bedoeld als hart onder de riem. Ik was laatst op een feestje waar een andere jonge moeder me aansprak. We kregen het over borstvoeding. Toen ik vertelde dat Magnus en Reine respectievelijk 11 en 8 maanden borstvoeding hadden gekregen, zei ze: ‘Wow, heb je zo lang borstvoeding gegeven? Ik heb ’t maar vier dagen volgehouden. Echt knap van jou dat jij het zo lang heb gegeven.’ Ik raakte daar geëmotioneerd door en zei haar dat het minstens zo knap van haar was dat zij de keuze maakte om te stoppen. Uiteindelijk stonden we samen te huilen. Ik voel zo’n solidariteit met prille moeders. Eigenlijk zou ik alle moeders die worstelen met borstvoeding wel willen omhelzen. Die solidariteit, dat is de snaar die ik wil raken. Dit boek gaat dus vooral niet om mij. Ik had het overigens niet later moeten schrijven dan nu. Als je voorbij die babyfase bent, is het heerlijk om die ook achter je te laten. Inmiddels ben ik weer een stap verder.’

Heb je nog tips voor moeders bij wie het geven van borstvoeding niet (zo goed) lukt?
‘Vroeger zou ik gezegd hebben: dan moet je de fles geven. Maar ik heb inmiddels van veel moeders gehoord dat ze juist willen doorzetten. De enige regel is dus dat je moet luisteren naar wat je zelf voelt. De beste tip die ik las, in ons eigen boek notabene, was: ‘Stop niet op een dieptepunt. Want dat is niet representatief.’ Probeer dan nog wat langer te geven waardoor het misschien wat beter gaat dan op dat dieptepunt. Dat is beter voor je herinnering en je algehele gevoel dat je eraan overhoudt. En stel jezelf vooraf geen idioot lange doelen als in: ik moet minimaal een jaar borstvoeding geven. Dat moet helemaal niet. Dat bepaal je zelf.’

Het levert altijd nogal wat voer voor discussie op; het al dan niet geven van borstvoeding. Wil jij er over meepraten? Ga dan naar Famme’s Facebook.

Ga jij – om welke reden dan ook – flesvoeding geven aan je baby? Hier zie je dat deze momenten net zo kostbaar kunnen zijn als het geven van borstvoeding.>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Sofie van den Enk: ‘Alle moeders die worstelen met borstvoeding zou ik wel willen omhelzen’
Sluiten