Redactie
Redactie Gezondheid 13 nov 2017

Sofrologie: wat het is en hoe het mindfulness in populariteit voorbij streeft

Sofrologie bestaat al ruim vijftig jaar. De kern: je bewust worden van je eigen lichaam en geest en ervoor zorgen dat deze in harmonie met elkaar zijn. De techniek wint de laatste tijd aan populariteit en wordt de opvolger van mindfulness genoemd.

Een jaar of twintig geleden waren ontspanningstechnieken als meditatie, mindfulness en Japanse vingeroefeningen aanzienlijk minder bekend dan nu. Om maar even met een indrukwekkend getal te strooien: in de appstore kun je meer dan 1300 mindfulness-apps downloaden, waarvan Headspace een van de populairste is.

Opvolger van mindfulness?

In een wereld waar we steeds meer last hebben van spanning en stress, is ook de interesse in verschillende manieren om te leren ontspannen logischerwijs veel groter. De laatste tijd is sprake van een opmars van sofrologie, een methode die geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar, en wordt gezegd dat dit wel eens de opvolger kan zijn van mindfulness.

Wat is sofrologie?

Sofrologie werd in de jaren ‘60 geïntroduceerd door de Colombiaanse neurowetenschapper Caycedo, en stamt uit het oude Griekenland. In de kern gaat sofrologie om harmonie (vrede) tussen de rede en het bewustzijn. De laatste jaren wint de methode vooral in Engeland, Zwitserland, Italië, Spanje en Frankrijk aan populariteit. In sommige landen wordt het zelfs als vak op scholen en universiteiten gedoceerd als manier om stressmanagement aan te leren, en hoe je met behulp van de methode meer grip op het leven te krijgen. Ook in Nederland hoor je de term steeds vaker voorbijkomen in de context van geestelijke rust en ontspanning. Positief denken is een van de belangrijkste uitgangspunten van de sofrologie.

Trendgevoeligheid of echt iets nieuws?

Of dat komt omdat sofrologie daadwerkelijk iets nieuws brengt is de vraag. Men vermoedt dat het ook te maken kan hebben met het feit dat mensen nou eenmaal gevoelig zijn voor nieuwe trends, ook als het eigenlijk iets ouds is. Bij sofrologie gaat het net als bij mindfulness om mentale en fysieke oefeningen om een ontspannen lichaam te creëren waarin een waakzame geest kan opereren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van meditatie, ademhalings-, concentratie- en ontspanningsoefeningen, in combinatie met bepaalde visualisatie- en lichaamsoefeningen. Net als bij mindfulness is geen sprake van ingewikkelde houdingen, en ook sofrologie kost weinig tijd.

Waar helpt sofrologie allemaal tegen?

Vooral bij spanning, stress, somberheid, angst, te weinig zelfvertrouwen, slaapproblemen en een burn-out kan sofrologie uitkomst bieden. Het doel: door simpele oefeningen die je overal (in een groep, thuis, op het werk of zelfs in de auto) kunt doen meer autonomie, zelfvertrouwen en harmonie tussen lichaam en geest teweegbrengen. Ook geldt dat hoe vaker je het doet, hoe meer effect het sorteert. Het zou zelfs een goede manier zijn voor zwangere vrouwen om zich voor te bereiden op de bevalling, menen sofrologen.

The next best thing?

Er wordt volop onderzoek gedaan naar of de impact van sofrologie daadwerkelijk groter is dan andere methoden die voorhanden zijn, of dat het om ‘gewoon een nieuwe gril’ in de immer evoluerende wereld van mentaal welzijn gaat – waar een heleboel geld in omgaat, en waar iedereen op zoek is naar the next best thing. We houden je op de hoogte!

Lees ook: Waarom mindfulness goed is voor jonge kinderen en je er niet vroeg genoeg mee kunt beginnen.

The Guardian

Reageer op artikel:
Sofrologie: wat het is en hoe het mindfulness in populariteit voorbij streeft
Sluiten