Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 26 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Ai: je dochter te soft behandelen kan haar angstig maken in de toekomst

De kans is groot dat je je kinderen op handen draagt en beschermend met ze omgaat. Over je dochter ben je misschien nog wel bezorgder dan over je zoon, en daarom behandel je haar soms onbewust misschien een beetje soft. Hartstikke logisch, maar wist je dat dit haar in de toekomst juist angstig kan maken?

Nog nooit zo over nagedacht? Wij ook niet. Maar uit een Australisch en Nederlands onderzoek blijkt dat een andere opvoed-methode met het oog op de toekomst toch echt beter werkt.

Hoe dan?

Wanneer je zowel een jongen als een meisje thuis hebt, herken je het vast: je behandelt je dochter nét iets anders dan je zoon. Jongens en meisjes hebben in de meeste gevallen namelijk gewoon andere behoeften (denk je). Waar je met je zoon stoeit en ‘m achterna rent wanneer hij je weer eens tackelt in de woonkamer, ben je met je dochter vooral aan het kleuren en frutselen. Je hebt echt niet per se de intentie om met beide kids anders om te gaan, maar je luistert naar hun behoeften. Daarom ga je met de echte meisje-meisjes hoogstwaarschijnlijk het grootste deel van de tijd op een softe manier om.

LEES OOK: Meisjes kosten ouders veel meer geld dan jongens, blijkt uit onderzoek

Te soft

Stop daar maar snel mee, want uit dit onderzoek komt naar voren dat meisjes – hoe meisjesachtig ook – net zoveel behoefte hebben aan een potje stoeien als hun broertjes. Sterker nog: je dochter te soft behandelen kan ervoor zorgen dat ze later in het leven een angststoornis ontwikkelt. Lees je dit en realiseer je je dat je je dochter de afgelopen jaren vooral als prinsesje hebt behandelt? Dan weet je wat je te doen staat.

Meisjes willen niet alleen meedoen met het stoeien en ook op dit soort momenten gezien worden, het is ook nog eens goed voor hun mentale gezondheid. Natuurlijk kun je ze ook nog als een prinsesje behandelen en vooral heel veel kleuren, maar kijk eens naar de situatie met een bredere blik.

Zo ging het onderzoek in z’n werk

De onderzoekers bestudeerden 312 gezinnen met kinderen van 2-3 jaar in Nederland en Australië. Hierbij werd gekeken naar twee verschillende opvoedstijlen en de effecten hiervan op lange termijn. De eerste methode: Challenging Parent Behavioural (CPB), houdt in dat ouders hun kinderen grenzen op laten zoeken en hen aanmoedigen om risico’s te nemen, zowel fysiek als verbaal. De ouders stoeiden met hun kinderen, lieten ze schrikken en af en toe gewoon een spelletje verliezen, maar bemoedigden ze ze ook om onbekende situaties aan te gaan en eens iets engs te doen. Deze opvoedstijl staat recht tegenover het overbezorgde en gecontroleerde ouderschap.

Wat blijkt? Ouders die vanuit de CPB methode werken, voeden kinderen op die minder vatbaar zijn voor een angststoornis op latere leeftijd. Het is natuurlijk geen oplossing voor angst in de toekomst, maar die overbezorgde en te betrokken opvoedstijl die veel ouders hanteren wordt zo wel in twijfel getrokken. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme