Redactie
Redactie Body 2 november 2015

Sorry mama, het is níet je kippensoep

Er worden nog wel eens dingen gezegd over joodse moeders. Dat ze bij vlagen nogal overbeschermend kunnen zijn, bijvoorbeeld. In mijn geval zeg ik volmondig: klopt. Maar wat ze ook over joodse mama’s zeggen, is dat hun kippensoep magische, helende krachten heeft. En dat klopt in mijn geval ook. En hoe!

Althans, dat dacht ik. Was één van ons vroeger ziek, zwak of verkouden? Laat die paracetamol maar in het kastje liggen, moeders dook achter het aanrecht. Want kippensoep van jiddische memmes is hét medicijn tegen bijna alle kwalen. Geloof het of niet, na een flinke kom knapte elk kind zienderogend op.

Moeders magische krachten blijken niet zo magisch

Sorry mam, dat kwam dus niet door je kippensoep. Het is overigens geen nieuw verhaal dat afgelopen weekend door de Volkskrant de wereld werd ingeslingerd, maar het resultaat van een onderzoek dat 35 jaar geleden in Amerika gedaan werd. Met als vernietigende conclusie dat het niet moeders’ kippensoep is waardoor kinderen zich beter voelen.

In 1980 werden vijftien gezonde mensen gevraagd heet water óf kippensoep te drinken. Na afloop werd bij alle personen getest hoe goed ze door hun neus konden ademen. Wat bleek? De groep mensen die kippensoep gedronken had, had iets meer ademruimte. Volgens de onderzoekers kwam dat door een bepaalde aromatische component die in de soep zou zitten. Echter, het verschil met het hete water was erg klein te noemen.

Wat meer voor de hand ligt als oorzaak voor het feit dat kippensoep iets meer ademruimte geeft, is de warme waterdamp die boven de soepkom uitstijgt, aldus de Amerikaanse wetenschappers. Het effect dat die damp op het neusslijmvlies heeft, is vergelijkbaar met het wat er gebeurt als je een tijdje met je hoofd/neus boven een bak heet water bungelt (beter bekend als ‘stomen’).

Diepgewortelde overtuiging

De meeste joodse moeders lezen vanaf hier liever niet verder, vermoed ik. Want de overtuiging dat hun kippensoep (en die van hun moeder en oma) tegen elke kwaal helpt, zit diepgeworteld in het Joodse geloof. Joodse rabbijn en arts Maimonides beschreef al in de twaalfde eeuw hoe kippensoep goed zou zijn om verkoudheid te bestrijden.

Vervolgens doen ook nog een aantal virologen waaronder Ab Osterhaus hun zegje. De conclusie: stomen verlicht de klachten die gepaard gaan met griep of verkoudheid. Dat kan komen doordat verstoppingen in de luchtwegen hierdoor sneller oplossen of dat de warmte in de neus de lokale afweer versterkt. Bovendien vermenigvulden verkoudheids- en griepvirussen zijn minder goed bij een hogere temperatuur, aldus meneer Osterhaus.

Een Amerikaanse collega ziet meer heil in de medicinale werking van kippensoep: volgens hem heeft de soep wel degelijk een ontstekingsremmende werking. De soep vertraagt de bewegingen van neutrofielen, een type witte bloedcellen dat wordt aangetrokken na een infectie. Ze zouden deels verantwoordelijk zijn voor klassieke verkoudheidssymptomen als een snotterige neus. Hoe minder van die cellen in keel en neus, hoe beter we ons dus voelen, aldus Amerikaanse hoogleraard geneeskunde Stephen Rennard.

Soep uit blik

Dus toch? Helaas. Later ontdekte meneer Rennard dat hetzelfde ontstekingsremmende effect niet alleen optrad bij zijn vrouws kippensoep, maar ook bij dertien andere soorten soep. Uit blik. En toen wist ‘ie het niet helemaal meer. Hij vermoedde dat het kwam door een soort synergie tussen de kip en groenten in de soep.

Wat niet wegneemt dat mama’s kippensoep wél degelijk een gunstig effect heeft op de patiënt, ook al is dat dan misschien niet wetenschappelijk bewezen, en al helemaal niet door een rammelend onderzoek dat slechts op 15 proefpersonen getest is. Dat maakt voor de zieke niet uit, want ‘moeders vertrouwde kippensoep geeft een gevoel van welbehagen,’ zegt dokter Osterhaus.

Die van mijn mama wel

Nou en of, voeg ik daar graag aan toe. Ook al woon ik al jaren niet meer thuis en al een paar jaar buitensporig ver weg van mams en haar kippensoep, als ik me grieperig en/of verkouden voel is er eigenlijk niets ter wereld wat zo goed werkt als een kom van haar legendarische kippensoep.

Beetje grieperig?Deze kruiden doen je vast en zeker goed! >

Reageer op artikel:
Sorry mama, het is níet je kippensoep
Sluiten