Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 28 okt 2015

Sorry perfectionisten, onbeholpenheid maakt je populairder

Perfectionisme wordt over het algemeen gezien als een benijdenswaardige eigenschap. Maar wist je dat mensen je over het algemeen veel sympathieker vinden als je laat zien dat je ook fouten maakt? Jazeker…

Er is zelfs een naam voor: het Pratfall effect. Vrije vertaling van dat woord: op je kont vallen. Het maakt dat we mensen die over het algemeen bovengemiddeld presteren zien als beter benaderbaar en aardiger als ze laten zien dat ze zelf af en toe ook een foutje maken (voor mensen die al gemiddeld presteren, heeft het geen effect).

Houd het klein

Er is wel een kanttekening: de ‘fout’ mag geen grote invloed hebben op iets belangrijks. Het is niet erg als je bijvoorbeeld op kantoor per ongeluk bijna struikelt als je een vergadering binnenkomt, maar wél erg als je per ongeluk een grote boer laat als er een belangrijke klant is op kantoor. Het duidelijke verschil: een klein, charmant foutje maakt je menselijker. Maar je maakt beter geen fouten waaruit blijkt dat je:

1. incompetent bent
2. niet op jezelf kunt staan (mensen mogen zich niet verantwoordelijk voor je voelen)
3. jezelf volledig ondermijnt

Kortom: wil je dat mensen je tof vinden? Perfectionisme is hélemaal niet erg, maar af en toe een klein blundertje? Het maakt je misschien wel populairder dan je al was.

Ben jij perfectionistisch? Of van jezelf al wel van de kleine blunders? Praat mee op Facebook!

Ben jij een échte perfecitionist? Check het hier! >

Reageer op artikel:
Sorry perfectionisten, onbeholpenheid maakt je populairder
Sluiten