Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 11 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Sorry zeggen tegen je kinderen, hoe doe je dat?

Als moeder tolereer je vaak behoorlijk wat. Die lege koektrommel (en je kindje dat er onschuldig naast staat), alle glitters die door je huis liggen na een middag knutselen, de weinige nachtrust die je nog over hebt. Maar het overkomt de besten om ook een keer uit te vallen als je een slechte dag hebt. Weigert je kind te eten, dan is dat de druppel die je emmer doet overlopen. En ja, eigenlijk moet je dan achteraf wel sorry zeggen tegen je kinderen. 

Je wilt immers graag dat je kinderen later ook hun fouten kunnen toegeven, verantwoordelijkheid kunnen nemen en excuses kunnen aanbieden – althans, dat denken we. Een dan moet jij het goede voorbeeld geven. Maar hoe je dat?

Sorry zeggen

Journaliste Gia Miller sprak er verschillende experts over en concludeerde vooral: het soort excuses hangt zowel van de situatie als de leeftijd van je kind af.

Waarom sorry zeggen tegen je kind zo ontzettend belangrijk is

Neem zelf verantwoordelijkheid

Belangrijk is dat je een tussenweg zoekt tussen zelf verantwoordelijkheid nemen en uitleggen dat je iets niet expres hebt gedaan. Leg vooral gewoon uit hoe de situatie was. Lynn Zakeri, voormalig sociaal werker op de basisschool, geeft voorbeelden.

“Als je te laat op school komt om ze op de halen, zeg dan dat je niet op files had gerekend, niet dat je te laat bent omdat er file stond. Als je hun speelgoed kapot hebt gemaakt, zeg dan dat je niet oplette waar je liep, niet dat de plastic auto in de weg lag.”

LEES OOK: De 9 opvoedfouten die elke ouder maakt, ook al doe je nog zo je best

Als je zelf helemaal geen verantwoordelijkheid hebt, hoef je dus ook geen sorry te zeggen. “Sorry dat dat andere kindje niet aardig was” mag dan bemoedigend klinken, maar dan leer je je kinderen alleen maar om veel te vaak sorry te zeggen – iets wat veel mensen doen.

Hoe ouder, hoe  belangrijker

Je excuses aanbieden is vooral heel belangrijk als kinderen ouder worden en de situatie beter begrijpen. Waar een peuter vrij goed (maar wel met een  beduusd gezichtje) kan verwerken dat mama vandaag heel boos was, hebben kleuters jouw excuses al veel meer nodig om met hun gevoelens om te kunnen gaan.

Expert Roseanne Lesack: “Als je je excuses aangeboden hebt, kun je ook nog eens de situatie doorlopen. Vertel ze wat er gebeurde en vraag wat ze voelden. Praat er ook over hoe jullie de situatie samen zouden kunnen verbeteren.” Voor tieners is dat nog belangrijker.

Houd het kort

Je kunt natuurlijk een heel betoog gaan houden over wat er gebeurde en jouw hele situatie uitleggen, maar feit is dat kinderen, en vooral tieners, nu eenmaal niet zo’n lange aandachtsspanne hebben. Het is dan ook het beste om de situatie na je excuses (en eventueel het bespreken van je emoties) los te laten.

De ruzie oprakelen als je aan tafel de dag doorspreekt, is dan ook niet zo’n goed plan. Kun je meteen voordoen hoe dat loslaten moet.

Ook interessant: Volgens de wetenschap is het allesbehalve erg om je kinderen te leren vloeken

Wanneer sorry zeggen tegen je kinderen niet hoeft

Heb je moeite om te bepalen wanneer je wel of juist niet je excuses hoeft aan te bieden aan je zoon of dochter? Eigenlijk is het heel simpel: houd ongeveer dezelfde richtlijnen aan die je bij volwassenen hanteert.

Zeg dus wel sorry als je net iets te hard schreeuwde of onaardige dingen zei, maar verontschuldig je niet voor je eigen beslissingen. Lijkt het je beter om te gaan scheiden, dan is dat een stap die je zet voor je familie.

Dat neemt niet weg dat je wél gewoon over gevoelens kunt praten als je kinderen moeite hebben met je beslissingen. Want: waarom hebben ze dat? Laat de innerlijke psycholoog in je los, en alles komt goed.

9 x dingen waarvoor je géén sorry hoeft te zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Washington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Sorry zeggen tegen je kinderen, hoe doe je dat?
Sluiten