Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Zwanger 4 jun 2021

Waarom je moet letten op speekseloverdracht van oudere kindjes tijdens je zwangerschap

Even drinken uit dezelfde beker, even het lepeltje van je kind aflikken, in alle haast een plasluier verschonen en handen vergeten te wassen: we doen dit allemaal. En dat is ook geen probleem, maar wees je hiervan bewust als je zwanger bent. Kinderen dragen namelijk CMV met zich mee, het cytomegalovirus en dit kan schadelijk zijn voor de baby in je buik als jij ermee besmet wordt.

Wat is CMV?

Het cytomegalovirus hoort bij de familie van de herpesvirussen die ook bijvoorbeeld een koortslip, de waterpokken en de ziekte van Pfeiffer veroorzaken.

Je kan je voorstellen dat veel mensen een virus uit deze groep bij zich draagt, want eenmaal besmet blijft het aanwezig in je lichaam.

Word je als vrouw voor het eerst besmet tijdens je zwangerschap, dan kan dat gevolgen hebben voor je baby. Ook kan dit het geval zijn als je het virus al bij je draagt en het wordt actief als je (net) zwanger bent.

Gelukkig is de kans klein dat je baby aangeboren afwijkingen heeft door CMV: in Nederland worden per jaar zo’n 1000 kinderen geboren die CMV met zich mee dragen, waarvan 180 er blijvende gevolgen aan overhouden zoals slechthorendheid, slechtziendheid of een ontwikkelingsachterstand.

11 x dit wil je weten over zwangerschapsmisselijkheid

Hoe word je besmet?

Omdat kinderen het virus vaak meedragen, zijn zij de grootste besmettingsbron als je zwanger bent en oudere kindjes hebt. Het kan overgedragen worden door speeksel, bijvoorbeeld als je de lepel van je kind aflikt, of door urine tijdens het verschonen van een luier.

7x deze beauty rituelen kun je beter achterwege laten als je zwanger bent

Kan je besmetting met CMV voorkomen?

Helemaal voorkomen dat je besmet wordt met CMV wordt lastig als je al oudere kinderen in huis hebt rondlopen, maar je kan je er wel bewust van zijn en zorgen voor goede hygiene. Laat die lepel liever even liggen en was je handen nadat je in contact bent geweest met speeksel of urine van je kind. Op die manier is de kans op besmetting heel klein.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap: wat kun je ertegen doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RIVM

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je moet letten op speekseloverdracht van oudere kindjes tijdens je zwangerschap
Sluiten