Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind 2 nov 2016

Speelgoedketen organiseert speciale stilte uren voor kinderen met autisme

De feestmaanden kunnen nogal stressvol zijn voor ouders en kinderen. Sinterklaas, kerst, drukte, muziek en vele impulsen zorgen ervoor dat vooral kinderen met een autistische stoornis veel te veel prikkels krijgen.

Precies om die reden heeft keten Toys R Us in Engeland rustige uurtjes ingevoerd zodat ouders met kinderen met autisme in alle rust kunnen winkelen, shoppen en spieden naar de leukste cadeaus voor op de verlanglijst.

LEES OOK: Prachtig hoe deze fotoserie afrekent met de stereotypen over autisme.

Rust creëren

Door wat aanpassingen te maken en momenten van rust te creëren krijgt elk soort kind de kans om een bezoekje aan de speelgoedwinkel tot een mooie ervaring te maken, zegt Mike Coogan, Marketing directeur Toys R Us tegen de krant The Telegraph. Typisch een geval van kleine moeite, met groots effect.

Een bezoekje aan een speelgoedwinkel is vaak een moeilijke onderneming

Vanaf 6 november zullen diverse winkels de lichten dimmen en minder fluoriserend licht gebruiken. Ook gaat de speaker omlaag voor luide muziek. Daarnaast worden er ook nog aankondigingen opgehangen specifiek gericht op de omgang met autisme.

LEES OOK: Wat je niet moet zeggen tegen de ouders van een kind met autisme.

Volgens de NAS (National Autistic Society) is een bezoekje aan een speelgoedwinkel vaak een moeilijke onderneming als je kind autisme heeft. Te veel informatie en kunstlicht in combinatie met drukte en veel geluid hebben een negatief effect op deze kinderen. Het kan zelfs tot fysieke pijn leiden. En dat is nu net niet wat je wil in vrolijke periode vol plezierige momenten en samenzijn.

Stille bijenkorf

Ik vraag het mijn vriendin die een zoon met PDD NOS heeft en zij mijd drukke winkels met te veel prikkels. ‘Een stille Bijenkorf, Intertoys of Bart Smit rondom Sinterklaas zou geweldig zijn.’ Het valt in Nederland wel mee met het lawaai en de muziek, maar wat wij niet zien is dat autisme kinderen al heel snel overprikkeld kunnen raken door schreeuwerige aankondigingen en drukte om zich heen. Een rustig uurtje voor deze kleine vechters zou dus ook hier fantastisch zijn.

Heb jij ervaring met een kind met autisme? En ben je voorstander van stilte uren in speelgoedwinkels? Laat het ons hier weten.

Mooi: Deze moeder legde haar autistische zoontje prachtig vast met de camera.

Reageer op artikel:
Speelgoedketen organiseert speciale stilte uren voor kinderen met autisme
Sluiten