Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kids 13 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Speeltip: met Formula oefent je kind zijn rekenvaardigheden

Heeft jouw kind moeite met rekenen? Dan is je zoon of dochter zeker niet de enige; de rekenvaardigheden van leerlingen op de basisschool gaan helaas al jaren achteruit. Misschien helpt het om spelenderwijs beter te leren rekenen. Het nieuwe rekenspel Formula kan daar een handje bij helpen.

Wat is het rekenspel Formula?

Formula is een kaartspel dat bestaat uit kaarten met de getallen van 0 tot 9 en kaarten met de rekentekens +, -, :, x en =. Iedere speler kan op zijn eigen niveau spelen. Het rekenspel is uniek doordat de spelers zowel de som (de formule) als het antwoord moeten geven. Degene die als eerste al zijn kaarten kwijt is heeft gewonnen. Het spel verloopt ook eerlijk: als er toevallig een rekenwonder tussen de kinderen zit, hoeft dit nog niet te betekenen dat hij of zij automatisch het spel wint. Zo blijft het voor alle kinderen leuk en leerzaam. Het sociale aspect is ook belangrijk aangezien de kinderen veel leren van de sommen van anderen.

Oefenen op school

Er zijn scholen die het spel al hebben uitgeprobeerd in de klas. In groep 3 worden met het spel vooral plus- en minsommen gemaakt. In groep 5 kan een leraar bijvoorbeeld de spelregel toevoegen dat er alleen sommen gevormd mogen worden waarbij er vermenigvuldigd en gedeeld mag worden. Op die manier kan er geoefend worden met tafels. In groep 7, kunnen dan weer eenvoudig de breuken worden toegevoegd.

LEES OOK: Rekenen in de vakantie

Praktische informatie over het rekenspel Formula

Formula is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar oud. Voor kinderen die al verder gevorderd zijn dan de basis, is er een uitbreidingsset beschikbaar waarbij breuken, getallen onder de 0, kwadraten en wortels berekenen aan bod komen. Het basisspel kost 12,50 euro en het uitbreidingspakket 10 euro. Samen kosten ze twintig euro. Formula is te bestellen via Formula Games.

LEES OOK: Moeder laat haar 13-jarige dochter het budget voor de boodschappen uitrekenen

Formula wordt aangeraden door het Nederlands Mathematisch Instituut, Foutloos Rekenen, leraren en pedagogische professionals die het spel getest hebben met kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Speeltip: met Formula oefent je kind zijn rekenvaardigheden
Sluiten