Redactie
Redactie Kids 31 januari 2015

10 spellen die je peuter het liefst speelt

Hoera, vandaag staat in het teken van je peuter samen met jou. Je bent vrij en peuterlief heeft zin in deze dag. Je denkt zelf aan knutselen, naar het bos en een bezoek aan de supermarkt. Je peuter denkt dus niet zo.

Oh nee, peuter dacht aan zelf verzonnen spellen waar hij of zij uren zoet mee is, maar waar jij minder van gediend bent. Aan de andere kant, het is best fijn dat ze zichzelf kunnen vermaken. Toch? Of nou ja, ze willen het liefst dat jij meedoet in het plezier en zij bepalen de spelregels. Of je hier op zit te wachten, dat is een tweede.

1. Speerwerpen, maar dan anders

Het betreft hier geen speer, maar wel elk ander object. Er wordt gegooid, gesmeten en hoe hoger peuter staat, hoe interessanter het spel wordt (lees: trap). Het lijkt ons verstandig om een helm op te doen, wanneer dit spel zich voordoet.

2. Een mijnenveld maken door stukken eten

Je kind heeft er een handje van om óveral eten te verstoppen. Op de grond, tussen de bank, in speelgoedbakken. 10 punten als je er op trapt.

3. Rond de tafel rennen

Peuter kijkt je aan, begin te lachen en trekt een sprint naar de eettafel. Hierna begint het spel. Jij moet erachter rennen en eerlijk is eerlijk, je krijgt ‘m maar moeilijk te pakken!

4. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

En daarom doe ik het lekker stiekem. Aan de knopjes van de televisie/ radio zitten, mama’s tas omkeren, kledingkast overhoop halen. Lekker puh.

5. Ik eet, ik eet wat jij niet eet

Ik stop lekker aarde, kattenvoer en vetkrijten in m’n mond. Als ik echt wild wil doen, dan ook misschien de goudvis. Durf je niet, hè mam.

6. Het ‘ik riep dat ik honger had, maar niets blijkt minder waar’-spel

Krijsen, gillen, driftbuien. Meneer of mevrouw moest zo nodig eten. Eenmaal voorgeschoteld, duwen ze het bord weg. Of is dit een variant op het discus-werpen?

7. Wc-rol ontvouwen

Stiekem naar de wc gaan en de rol van de houder halen. Rol ‘m uit zo ver je kunt en ren terug voor rol nummer 2. Doe dit net zolang tot mama binnenkomt.

8. Hoe dicht kan ik bij de tv komen?

Eerst probeert peuter een afstand van een meter te behalen, daarna wordt het al snel 80 cm wat over gaat in 20. Even kijken hoelang ik hier kan blijven staan en het kan zomaar zijn dat ik mijn record van gisteren breek.

9. Het ‘hé ik ga slapen, maar toch niet’-spel

Dat heet ‘bluffen’ in pokerjargon. Niet bluffen, is ook geen spel spelen. Peuter wint sowieso.

10. Het ‘zelf doen’-spel

Het is een variant op het ‘ik ga op vakantie en neem mee’-spel. Begin met 1 ding en voeg dagelijks ‘doe het zelf’-activiteiten toe. Herhaal ze tot slot allemaal. Zelf openmaken, zelf aankleden, zelf traplopen, zelf eten, zelf pakken, zelf neerzetten, zelf lopen, zelf rennen, zelf op de stoel klimmen, zelf van de stoel springen.

Lees ook
De leukste straatspellen die iedereen gespeeld moet hebben
We waren even vergeten hoe leuk bordspellen waren
Zo spelen kinderen over de hele wereld

Reageer op artikel:
10 spellen die je peuter het liefst speelt
Sluiten