Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Work & Life 24 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Nostalgische spelletjes waar we geen kaarten of borden voor nodig hadden

Gaan jullie binnenkort op reis met de auto? Om verveling te voorkomen kun je je kids voorzien van een tablet met filmpjes of natuurlijk spelletjes. Over spelletjes gesproken; het is natuurlijk ook leuk om samen te spelen. Wellicht herinner jij je deze nostalgische spelletjes die we vroeger speelden nog!

We begrijpen dat je je ogen op de weg moet houden, maar voor deze spelletjes heb je geen kaarten, borden dobbelstenen of pen en papier nodig. Het is misschien wel handig om die laatste twee erbij te pakken, want van deze spelletjes wil je vast en zeker een aantekening maken.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet…

“En het iiiiiiiiiiiis, geel!” Wie kent dit spelletjes voor onderweg niet? Het spel is tijdloos en overal uit te voeren. Onderweg, maar ook in huis. Wanneer je met 120 kilometer per uur over de snelweg blaast, is het wel zo verstandig om van tevoren af te spreken dat het gekozen object zich in de auto moet bevinden.

Ik ga op reis en ik neem mee

Een speler begint met de zin “ik ga op de vakantie en neem mee” en vult deze zin aan met een vakantie essential. De tweede die aan beurt is herhaalt deze zin en kiest zelf iets wat hij in zijn koffer wil stoppen. Op een gegeven moment is de inpaklijst zo lang, dat niemand ‘m meer kan onthouden. Dit is vooral handig als jullie een lang tripje op de planning hebben staan!

Het verboden woord

We hebben heel erg de neiging om bepaalde woorden vaak te gebruiken. Zoals stopwoordjes, maar ook ‘ja en nee’. Ga met elkaar in gesprek en probeer het verboden woord te vermijden. Om te score bij te houden is het handig om ieder een x aantal punten te geven. Zodra een speler toch ‘ja’ zegt, is hij een punt kwijt. Degene die het verboden woord het langst weet te vermijden, wint!

Verhaaltjes maken

“Er was eens een stoere ridder…” En dan is het de bedoeling dat de volgende speler een nieuwe zin verzint. Op deze manier verzinnen jullie samen een verhaaltje. Hierdoor stimuleer je de creativiteit van je kids. Is het een topverhaal? Dan is het leuk om er tekeningen bij te maken. Wie weet hebben jullie binnenkort wel een zelfgemaakt voorleesboek in de boekenkast staan!

De laatste letter

Je zegt een woord en met de laatste letter van dit woord verzint de volgende speler een ander woord in dezelfde categorie. Bijvoorbeeld: aap, pandabeer, ratelslang, giraffe, eend… En ga zo maar door. Dit spelletje werkt het beste met dieren, maar je kunt natuurlijk ook namen, steden of automerken gebruiken.

Iets in gedachten nemen

Neem iets – een liedje, boek, persoon, dier, voorwerp of iets anders – in gedachten en laat de anderen raden wat het is. Er ligt wel een addertje onder het gras! De andere spelers mogen alleen vragen stellen die jij met ja of nee mag beantwoorden. Degene die de meeste dingen achterhaald heeft gewonnen.

Melodietjes raden

Zet het volume van de radio iets zachter, want jullie gaan zelf klanken creëren. Neurie een liedje en laat de ander raden om welk liedje het gaat. Het klinkt makkelijk, maar het is echt een stuk lastiger dan je denkt. Degene die het liedje raadt mag het volgende liedje neuriën.

Uitgespeeld? Dan zijn deze apps en spelletjes zonder WiFi perfect voor een reis met de kids.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nostalgische spelletjes waar we geen kaarten of borden voor nodig hadden
Sluiten