‘Spiekpen’ als wapen tegen dwang huwelijk

Je moet er toch niet aan denken, dat je als 15-jarig meisje naar het buitenland wordt gebracht om daar te trouwen met iemand die je niet kent. Toch gebruiken ieder jaar sommige ouders de zomervakantie om hun kind uit te huwelijken en achter te laten in het land van herkomst. Om jongeren alert te maken worden er duizenden spiekpennen uitgedeeld.

Je kent hem wel van je dochter of jezelf: de spiekpen. Een doorzichtige pen waar je een spiekbriefje in kon bewaren. Femmes for Freedom bedacht samen met GGD Haaglanden en Zonta een briljante nieuwe variant. Een ‘spiekpen’ met daarin een briefje met tips en telefoonnummers van hulpverleners om gedwongen huwelijken en achterlating van jongeren tijdens de vakantieperiode tegen te gaan.

Naast contactgegevens van hulporganisaties bevat het pennetje ook concrete adviezen. “Als je met het vliegtuig op vakantie gaat, kan je een lepel in je kleding dragen. Als het alarm van de beveiligingspoortjes afgaat, kan je om hulp vragen.” Ook biedt de spiekpen tips aan jongeren in het buitenland die te maken krijgen met huwelijksdwang en achterlating. De pen is discreet en makkelijk mee te nemen of weg te geven.

Jaarlijks honderden slachtoffers

Een prachtig project als je het ons vraagt! Minister Edith Schippers neemt vandaag het eerste exemplaar in ontvangst op het ROC Mondriaan in Den Haag. Naar schatting worden honderden jongeren jaarlijks het slachtoffer van achterlating en door ouders gearrangeerde huwelijken in landen als Marokko, Turkije, Somalië en Afghanistan.

Reageer op artikel:
‘Spiekpen’ als wapen tegen dwang huwelijk
Sluiten