Redactie
Redactie Persoonlijk 29 januari 2016

‘Spijt hebben van je kind’

Rondom het concept ‘kinderen hebben/niet hebben/ niet hopen te krijgen / hopen te krijgen’ hangen nog altijd enkele taboes. Zo is de woordkeuze ‘kinderen nemen’ gevoelloos, en loop ik persoonlijk nog wel eens tegen scheve gezichten aan als ik zeg dat ik één kindje genoeg vind. Aan de andere kant van het spectrum zijn er moeders met drie zonen die de ongegeneerde vraag krijgen of ‘ze net zo lang blijft proberen tot ze een meisje krijgt’ en laten we vooral de tamelijk ongevoelige ‘maar waarom wil je dan in hemelsnaam geen kind?’ niet uitvlakken.

In de categorie ‘baas boven baas’ schreef de Amerikaanse Victoria Elder deze week een column voor de site Scary Mommy. De titel laat meteen zien waar Victoria’s schoen wrikt: ‘Regretting Motherhood: I Love My Child, But I Made A Mistake’. Vertaald: ‘Spijt hebben van het moederschap: Ik hou van mijn kind, maar ik heb een vergissing gemaakt’. Dus dat.

Tegenslagen

Victoria vertelt hoe ze op 27-jarige leeftijd een man vindt die haar kinderwens vervult. Ook al voelt ze instinctief dat hij niet de juiste man is om dat mee te doen, toch is de zwangerschap van haar dochter gepland. Interessant genoeg merkt ze ergens terloops op dat ze al die jaren ervoor altijd gezegd had geen kinderen te willen, maar daar wordt verder niet veel aandacht aan besteed.

Waar wel aandacht aan besteed wordt – veel zelfs – is het feit dat Victoria tijdens haar moeilijke zwangerschap haar baan moest opgeven, en vervolgens ook haar man ontslag neemt (of ontslagen wordt, dat blijft een raadsel). Kortom: financiële problemen en een gestrand huwelijk.

Nooit moeder had willen worden

Maar erger is haar schuldgevoel over het feit dat ze eigenlijk een vergissing gemaakt heeft. Namelijk die om moeder te worden. Haar dochter – die inmiddels 17 is en hoogstwaarschijnlijk ook kan lezen en toegang tot het internet heeft – is fantastisch; ze houdt enorm veel van haar en heeft een goede band met haar, maar ze kan zich niet onttrekken aan het idee dat ze eigenlijk liever nooit moeder had willen worden.

Eerlijk is eerlijk: onder grote stress en frustratie zijn er heus wel eens momenten waarop je met lichte weemoed terugdenkt aan de tijd dat je ogenschijnlijk compleet onbezorgd door het leven kon wandelen en je nergens verantwoordelijk voor hoefde te voelen, behalve voor jezelf. En hoe heerlijk dat bij vlagen was. Maar dat weegt meestal niet – nooit? – op tegen de momenten van ongekende liefde en warmte die je kind(eren) bij je losmaakt. Als die balans de andere kant op helt, is dat eigenlijk alleen maar heel verdrietig. Arme Victoria.

Populariteitspoll

Als je de populariteit of het ‘ik-ben-het-hier-volmondig-mee-eens’ niveau moet meten aan het aantal likes & shares, dan was Victoria’s verhaal een interessante: 356 personen vinden de post leuk en hij werd 58 keer gedeeld. Maar de reactie van een lezeres – ‘I’m sorry, I understand it, but why on earth would you post something like this on the internet? Your beautiful daughter will probably come across this one day and it can only cause her hurt and pain’ – kreeg maar liefst 435 duimpjes in de lucht.

Want ook al zijn de reacties onder de post hier en daar gemengd, ze zijn het nagenoeg roerend eens zijn over het feit dat een ouder dit nooit op het internet zet. Bewaar het voor jezelf en je therapeut, aldus meerdere reacties.

Wat vind jij? Had Victoria dit op internet moeten zetten? Reageer op onze Facebook!

Weet jij niet zo goed of je al toe bent aan kinderen? Dit zijn 5 overduidelijke signalen dat je nog niet aan kinderen toe bent >

Reageer op artikel:
‘Spijt hebben van je kind’
Sluiten