Spiritueel opvoeden, hoe doe je dat? (deel 2/2)

Kinderen Redactie 12 mei 2021
Leestijd: 6 minuten

Als spiritualiteit in jouw leven een grote rol speelt, wil je jouw levenslessen natuurlijk ook meegeven aan je kind. Het liefst zie je hem (of haar) opgroeien tot een authentiek, volwaardig en zelfstandig persoon. Iemand die weet wie hij is en waar het in het leven om gaat. Maar hoe kun jij daar bewust een rol in spelen, zonder er druk op te leggen? In dit tweedelige artikel lees je hoe je dat per leeftijdsfase aanpakt.

Spiritueel opvoeden begint bij jou. Of specifieker gezegd, bij een grondig zelfonderzoek. Want pas wanneer je weet wie jij in essentie bent – een liefdevol, licht en oordeelvrij wezen – kun je jouw kind deze extra laag van bewustzijn meegeven.

Spiritueel opvoeden, hoe doe je dat? (deel 1/2)

Spiritueel opvoeden

In het eerste deel van dit artikel kon je lezen hoe je per leeftijdsfase jouw rol als opvoeder het beste afstemt op je kind in zijn jonge jaren.

In dit tweede deel gaan we dieper in op hoe je dat doet vanaf het moment dat hij zelf volwassen is. Je blijft immers altijd met elkaar verbonden. Daarnaast lees je als afsluiter wat de grootste valkuilen zijn van spiritueel opvoeden.

Bereiken wat je wilt? Zo leer je te manifesteren wat je wilt

Zesde fase, 20-30 jaar

Misschien zit je er zelf middenin en heb je jonge kinderen, dan kun je jezelf wellicht herkennen in deze fase. Ben je deze fase allang voorbij en is jouw kind nu tussen de twintig en dertig jaar, dan ligt zijn focus op het zoeken naar en aangaan van gelijkwaardige relaties.

Hierin spelen intimiteit en seks een belangrijke rol. Het kan best een uitdaging zijn om de verantwoordelijkheid voor de relatie te dragen en ook om een zekere mate van onafhankelijkheid op te geven.

De ontwikkeling in deze fase ligt hem in het bewustzijn van de saamhorigheid en de bereidheid om te geven en te nemen. Dit is belangrijk voor de verdere groei en om het aangaan/behouden van relaties in de toekomst makkelijker te maken.

Wat jij als opvoeder hierin kunt betekenen op spiritueel vlak? Er voor hem zijn, naar hem luisteren en jouw eigen ervaringen van die leeftijd delen als daar behoefte aan is.

Stimuleer je kind bijvoorbeeld om zichzelf te blijven in elke situatie, om open te zijn over zijn gevoelens en gedachten in zijn relaties met anderen en om respect te hebben voor andermans grenzen.

Het leven is soms een zoektocht, de keuzes die je moet maken zijn helaas niet altijd duidelijk. Het kan voor jouw kind fijn zijn om dit gegeven erkend te krijgen en bijvoorbeeld te horen hoe jij zelf met bepaalde uitdagingen bent omgegaan.

Afke: ‘Mijn woorden klinken meer als een losse flodder dan wijs’

Zevende fase, 30-65 jaar

Misschien zit nu alleen jouw kind in deze fase, maar het kan ook zo zijn dat jij er alleen in zit of dat jullie er allebei in zitten. In de leeftijd van dertig tot vijfenzestig jaar sta je midden in het leven.

Op dit punt is mogelijk de interesse gewekt in het krijgen en opvoeden van kinderen en/of de drive om een maatschappelijke rol te vervullen. De verplichting naar het gezin en/of de maatschappij toe, staan vaak centraal bij de keuzes die je in deze periode neemt.

Dit kun je het beste aan wanneer je de vorige fase goed hebt doorlopen. Nu zul je namelijk zogezegd worden ‘getest’ op hoe goed je het geven en nemen onder de knie hebt. Door de verschillende belangen in je omgeving en door de dagelijkse sleur, kun je al gauw je eigen behoeften uit het oog verliezen.

Het is belangrijk om op te letten dat je nog voldoende toekomt aan jezelf en je eigen ontwikkeling, en dat je weer bijtijds kunt ‘opladen’. Ook een stukje zingeving is van belang voor jouw eigen levensgeluk.

Jouw rol als opvoeder van een kind in deze fase? Hem af en toe even helpen herinneren dat het leven soms inderdaad best pittig is en veel van je kan vragen. En aan het feit dat hij ook bijtijds een moment voor zichzelf moet nemen.

Om op adem te komen, maar ook om zo nu en dan even te reflecteren op zijn leven tot dan toe. Maakt hij nog steeds de juiste keuzes? Leeft hij vanuit zijn hart? Welke verandering zou eventueel gewenst zijn en welke acties zijn daarvoor nodig?

Hoe word je een groene(re) mama?

Achtste fase, 65+ jaar

In deze laatste levensfase ben je vaak in een rustiger vaarwater gekomen. Je kijkt terug op je leven en idealiter ben je dan tevreden met wie je bent en hoe je jouw leven hebt ingevuld.

Hieruit zou je kunnen concluderen dat je alle levensfasen goed bent doorgekomen. Ervaar je ontevredenheid, een afkeer van jezelf of van anderen, dan zijn de conflicten in eerdere fases niet goed of onvolledig verwerkt.

Het kan zinvol zijn om dan te kijken of hier nog iets aan gedaan kan worden. Zo niet, dan is het belangrijk om het te accepteren zoals het is en om jezelf of een ander te vergeven voor wat is voorgevallen.

Ben jij als ouder van een kind in deze levensfase nog in staat om hem bij te staan in zijn ontwikkeling? Deel dan jouw eigen, wijze levenslessen en laat zien dat je hem onvoorwaardelijk liefhebt voor wie hij is en voor de persoon die hij geworden is.

Stimuleer hem om eventuele onafgemaakte zaken nog recht te trekken waar dat kan, en om anders dat wat is voorgevallen te accepteren en de persoon in kwestie te vergeven.

Dit zegt de wetenschap over kinderen krijgen rond je 20e, 30e en 40e

Valkuilen van spiritueel opvoeden

  1. Net als jij wil jouw kind dat jullie in verbinding blijven, waardoor hij zich vaak zal aanpassen. Vooral in het begin is dit goed te verklaren omdat hij tot op zekere hoogte van jou afhankelijk is en weinig andere opties heeft. Dit kan er wel voor zorgen dat hij steeds meer van zijn eigen essentie verwijderd raakt. Dit kan ook doordat hij jou probeert te beschermen (bijvoorbeeld in het geval van een scheiding) en jou zijn eigen emoties wil besparen. Wees er dus alert op dat je kind niet aan zichzelf voorbij gaat en ruimte blijft geven aan zijn eigen gevoelens en proces. Stimuleer hem hierin waar nodig en geef hem hierin het goede voorbeeld.
  2. We hebben als opvoeder soms niet door welke overtuigingen we al dan niet bewust aan ons kind meegeven. Zijn al deze overtuigingen wel gegrond? Op basis waarvan zijn ze ontstaan en zijn ze wel op waarheid berust? Wat doet het met de ontwikkeling van jouw kind als jij bijvoorbeeld laat doorschemeren dat je ervan overtuigd bent dat jij slecht bent in sporten, rekenen of wat dan ook? Probeer je hiervan bewust te worden en te blijven.
  3. Ook een gedragspatroon kan er onbewust insluipen. Je kunt belemmerende patronen onbewust meegeven aan je kind. Denk aan iets simpels als roken, maar ook aan het wantrouwen van onbekenden. Durf te onderzoeken waar deze patronen op berust zijn, neem stappen om ze waar nodig te onderbreken en leg, indien nodig en mogelijk, aan je kind uit dat je dit gedragspatroon bewust loslaat en waarom.

6 simpele manieren hoe jij als ouder kunt helpen bij de emoties van je kind

Holistisch opvoeden

Wil jij jouw kind een waardevolle, bewuste opvoeding meegeven? Dan is de praktische en toegankelijke online cursus ‘Holistisch opvoeden‘ echt iets voor jou. Als lezer ontvang je maar liefst €100 korting en betaal je slechts €99. Dit is je kortingscode: ZOMAPC350. 

Dit artikel is geschreven door Marjolein Berendsen. Marjolein is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. In de opleiding tot holistisch therapeut leer je weer te leven vanuit je essentie, en dit vanuit licht en liefde door te geven aan je cliënten. Je kunt bij ZoMa Opleidingen o.a. verschillende Reiki-cursussen en de online cursus ‘Holistisch voeden’ volgen. Ook is Marjolein auteur van het handboek en werkboek ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme